Search
Close this search box.

Danas proslavljamo Božić – najradosniji srpski praznik

Danas se u domovima širom Srbije proslavlja najradosniji hrišćanski praznik, Božić, kojim se u svakom domu obeležava radost povodom rođenja Gospoda Isusa Hrista.

Iako se od oblasti do oblasti, božićni običaji pomalo razlikuju, ono što je svakom domu zajedničko je unošenje i paljenje Badnjaka, kao i dolazak položajnika, rano ujutru, kako bi domu u koji dolazi doneo sreću i radosne vesti.

Mnogima je ovo najdraži praznik u toku godine, jer neguje kult porodice i oko porodične trpeze okuplja vaše najvoljenije, da se zajedno pomolite za zdravlje i blagostanje cele porodice.

Praznovanje Božića počinje već 6. januara i taj praznik Srbi slave kao Badnji dan. Stari običaj je da se na Badnji dan ukućani bude rano i da najstariji i najmlađi muški član porodice odlaze u šumu po Badnjak. Već u zoru u svakoj kući se loži vatra i svi ženski ukućani učestvuju u pripremi trpeze za Badnje veče i Božić.

Božićno drvo, Badnjak je obično cerovo drvo, koje domaćin, okrenut prema istoku, obara sa 3 snažna udarca sekirom. Tokom sečenja badnjaka, domaćin izgovara molitvu za zdravlje i sreću porodice. Kada se domaćin vrati iz Badnjaka, drvo ostavlja kod ulaznih vrata i tek uveče ga unosi u kuću.

Glavno jelo, koje bi trebalo da se nađe na božićnoj trpezi je beskvasna pogača, česnica, koja se mesi rano u zoru, a obično je mesi najstarija ukućanka. Običaj je da se u pogaču ubaci novčić i iverak od badnjaka, a onaj ko prilikom lomljenja nađe nešto od ovo dvoje, živeće u sreći i blagostanju cele godine.

Položajnik je prva osoba koja na dan Božića ulazi u kuću i sve ukućane pozdravlja radosnim rečima Hristos se rodi! Položajnik, zatim, grančicom od badnjaka džara ognjište uz reči „Koliko varnica, toliko parica, koliko varnica, toliko zdravlja i sreće…“ nabrajajući tako sve želje koje želi porodici u koju je došao.

Badnji dan je poslednji praznik u toku Božićnog posta i zato je tog dana trpeza posna, dok se ukućani koji su postili šestonedeljni post, na Božić prvi put zalažu mesom i mlečnim proizvodima.

Rođenje Isusovo označava dan na koji je Presveta Bogorodica u pećini na svet donela malog Spasitelja i ovaj praznik proslavljamo 3 dana. Tokom ta 3 dana neguje se kult porodice, svako koga sretnemo pozdravlja se rečima „Mir Božiji, Hristos se rodi!“ i u svaku kuću se ulazi sa osmehom, kako bi u tom domu bilo radosti tokom cele godine.

My cup of tea tim vam čestita najradosniji srpski praznik i poziva vas da se danas setite svih blagoslova koji vas kroz život prate, kako biste Bogu zahvalili na sreći i blagostanju. Volite bližnje i verujte u radost!

Mir Božiji, Hristos se rodi!

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp