Search
Close this search box.

Gradići za koje većina nas nije čula, a vredni su posete!

Uvek sam imala listu fiks gradova. „Fiks gradovi? Šta ti to znači“, dočekali bi me moji prijatelji sa pitanjem. Morala bih tada da im objasnim da je Evropa, a i šire, ali Evropa, pre svih, prepuna prelepih gradića vrednih pažnje koliko i veliki gradovi poput Londona, Pariza, Rima. Onda bih ih zbunila kada bih krenula da nabrajam njihova imena. Za neke nikad nisu čuli. Zato želim da i vi čujete za njih i stavite ih na svoje liste, kako god da ih nazivate. Moja se zove baš tako, fiks lista, zato što sam sebi ufiksirala da moram da ih obiđem. Oni su slatki, mali, neodoljivi i potpuno različiti od svega viđenog.

Segovia

Nalazi se na samo 65km od Madrida, grad sa veličanstvenim vijaduktom koji se proteže duž samog centra grada. Koliko vas je čulo za njega ili ga posetilo? Verovatno nekolicina vas. Odavno govorim da ne postoji grad u Španiji koji nije vredan posete, u bilo kom delu predivnog pirinejskog poluostrva. Sedite u kafić baš ispod vijadukta, naručite ćurose i umačite ih u toplu čokoladu. I sad mi pođe voda na usta kad se setim. Osim vijadukta, vredan pažnje je glavni trg – Plaza Major. I dvorac Alcazar sa prelepim vrtovima, mozaicima na prozirima, plafonima. Sve je predivno!

Vrloclav

Grad patuljaka. Obišla sam veće gradove Poljske, ali me je ovaj bajkoviti grad potpuno kupio. Čik se usudite da pronađete svih 40 patuljaka. Ja sam pronašla oko 30 njih i sa svakim poželela da se slikam. Neodoljivi su. Posebno je zanimljivo staro jezgro grada sa renoviranim i u najrazličitijim bojama, okrečenim zgradama. Vroclav je grad mladih. Veliki broj studenata dolazi ovde na najbolje univerzitete u Poljskoj. Vrlo je magičan Japanski vrt.

Annecy

Gradić u istočnom delu Francuske, smešten na obali istoimenog jezera, prožet kanalima i rekom Thiou. Ovaj „Biser francuskih Alpa“ je poznat po uskim uličicama, The Palais de l’Isle – zamku izgrađenom na reci, koji je kroz istoriju menjao ulogu od sudnice do zatvora. Šarmantni kafići i barovi smešteni u mnoštvo prolaza i pored vode i zaštitni su zaštitni znak grada. Prošetajte šetalištem pored jezera. Odmorite srce i upijte energiju. Do Annecy/Ansi možete stići autobusom iz Ženeve za 5 eura, a do Ženeve letom avio kompanije Easy Jet iz Beograda.

Hallstatt

Hallstatt je seoce na sat i 15 minuta od Salzburga. Naziv je dobilo po keltskom nazivu za so (hal). Ušuškano, kaskadno građeno, na samoj obali istoimenog jezera, vrlo fotogenično u bilo koje doba godine. Poznato je po rudniku soli koji i danas može da se poseti. So se od 20. veka cevovodima transportuje iz Hallstatt-a. Da Hallstatt omamljuje i zaljubljuje u sebe, govori i replika čitavog mesta u južnoj kineskoj provinciji Guangdung. Bilo da grad posmatrate sa jezera, vozeći se brodićem ili sa visine, žičarom do vidikovca, taj spokoj, mir i harmonija ovog mesta vas neće ostaviti ravnodušnim. Ceo Hallstatt ima jednu glavnu ulicu, gde je saobraćaj većinom godine zabranjen i potrebno je nekoliko sati da se ceo obiđe (ukoliko provedete bar po 15 minuta u svakoj šarmantnoj prodavnici).

Sirakuza

Pravi grčki grad u sred Sicilije. Ortiđa je stari deo grada, koju krase uske uličice, mnoštvo zanimljivih barova i još na sve to kada dodate laganu muziku, užitak je zagarantovan. Cvetni balkoni nad vašim glavama, kaldrma, pogled koji puca na more i kristalno prelivanje svetlosti po površini. Monika Beluči je hodala glavnim trgom u filmu Malena. Duomo di Siracusa je glavna atrakcija i dominira centralnim trgom. Zaljubićete se u grad. Obećavam. Ovde je rođen Arhimed. Ovde vlada Dolce vita.

Colmar

Kolmar je grad iz bajke. Fantastične pekare sa francuskim pecivom, kafići ukrašeni romantičnim detaljima čine ovaj grad drugačijim i posebnim. Ne, nema veze sa opremom za skijanje. Na ulici možete nabaviti odličnu kobasicu sa sirom i mesom divljači. Klimatski uslovi su idealni za gajenje vinove loze po kojoj je ovo područje i poznato. Kolmar je poznat i kao zavičaj poznatog skulptora Frederika Bartoldija, autora Kipa Slobode. Uživajte u starom, prilično očuvanom delu grada, uslikajte Kip Slobode na kružnom toku, na ulazu u grad. Obiđite više krugova, jer kip odlično pozira. Ako samo jednom bacite pogled na slike, omađijaće vas ovaj grad zauvek. Plovite brodićem po brojnim kanalima koji gradu daju posebnu draž. Uživajte!

Još predivnih tekstova o putovanjima možete pronaći na Daničinom blogu: www.danicassmallworld.com, kao i na njenoj Facebook i Instagram stranici!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp