Search
Close this search box.

Kad je pravo vreme za uvođenje nemlečne ishrane kod novorođenčadi?

Roditelji koji su se 9 meseci pripremali na dolazak novorođenčeta, posebno oni koji nemaju nikakvog iskustva, često sebi postavljaju pitanje do kada njihovo novorođenče treba isključivo da doji i kada je pravi trenutak za uvođenje nemlečne  ishrane kod beba. Iako je ovo tema o kojoj se često diskutuje, roditelji će najčešće čuti rekla-kazala priče, o tome kada je i zašto pravo vreme da se u dečiju ishranu uključe i druge namirnice u vidu čvrste ishrane.

Odlučili smo da roditeljima u mnogome olakšamo i odgovorimo na pitanje o nemlečnoj  ishrani kod novorođenčadi i pravom vremenu da se sa njom počne.

Nutritivne potrebe zavise od  životne faze svakoga od nas. Odojčetu je potrebno znatno više energije po kilogramu  telesne mase nego odraslima. U prvim mesecima odojčad ne zahtevaju raznovrsnost u svojoj ishrani.  Njihove nutritivne potrebe svedene su na jednostavnu hranu:
majčino mleko ili odgovarajuću mlečnu formulu i vodu.

Međutim, u  uzrastu od navršena četiri do navršenih šest meseci ovo više nije dovoljno, zbog povećanog zahteva u kalorijama, vitaminima i mikroelementima (gvožđe, cink i dr). U ovoj fazi, razvoj sistema za varenje i neuromišićnog sistema dostigao je takav nivo, da odojče može da prihvati i žvaće i guta čvrstu hranu.

Uvođenje nemlečne,  čvrste hrane je obično postepen proces, vreme uvođenja određuje se individualno za svako dete i zavisi od njegovog razvoja. Ipak većina  odojčadi je spremna za uvođenje nove hrane između navršenih četiri do šest meseci.

Ukoliko dete slabo napreduje ili pokazuje znake i zainteresovanost  za drugom hranom, nije zadovoljno posle punog obroka mleka, traži hranu češće nego ranije, budi se noću tražeći hranu, ispituje predmete ustima i cokće, od navršenog četvrtog do šestog  meseca mu treba ponuditi i nemlečni hranu.

Još jedan pokazatelj da je dete spremno da prihvati novu hranu je trenutak u kome počne da drži uspravno glavu.

Blagovremeno uvođenje  nemlečne  hrane obezbeđuje mnoge koristi, nudi nove nutrijente, ukuse i teksturu. Prvi ukus često postavlja temelje drugim ukusima i  uvod je u uzbudljiv svet hrane.

Uvođenje nemlečne hrane u ishranu deteta  sprovodi se postepenim dopunjavanjem i zamenjivanjem pojedinih mlečnih obroka  nemlečnom hranom. Pri uvodjenju nove hrane obratite pažnju da dnevno uvodite jednu novu namirnicu i naredna dva do tri dana koristiti istu, da u slučaju pojave alergije znate o kojoj namirnici se radi. Tako se uvode dve do tri  nove namirnice nedeljno.

S obzirom na to da se dete sreće sa ukusom hrane po prvi put u životu, ne treba ga prisiljavati da jede. Ukoliko odbije neku hranu, pokušajte ponovo narednog dana.  Kada dete prihvati novu hranu, postepeno povećavajte količinu hrane do punog  obroka (u pocetku je to količina od 2-3 kafene kašičice, ali ubrzo će dostići količinu od 120-150 grama).

Žitarice obezbeđuju dobru prvu hranu, jer čine dobru ravnotežu ugljenih hidrata, proteina i masti. One su odličan izvor  gvožđa, vitamina B i kalorija koje su bebi potrebne za rast i razvoj. Najčešće se počinje  pirinčanim i kukuruznim žitaricama, jer su lako svarljive i izazivaju najmanje alergije, pošto ne sadrže gluten (protein koji se nalazi u pšenici i raži i kod osetljive dece može izazvati  glutensku enteropatiju).

MILUPA ŽITARICE SPREMAJU SE NA DVA NAČINA

Reč je o dve vrste žitarica, od kojih jedne u sebi već sadrže adaptirano mleko i spremaju se sa vodom. Druga vrsta  ne sadrži mleko i može se pripremati sa maminim mlekom (odojčad na prirodnoj ishrani), vodom ili voćnim sokom, mlečnom formulom koju dete koristi.

Posle šest meseci mogu se dati kombinovane žitarice koje sadrže pšenicu, proso, ječam, raž i koje se takođe mogu naći  u nekoliko različitih ukusa, uglavnom sa dodatkom voća.

TRUDITE SE DA ŽITARICE SVOJOJ BEBI DAJETE KAŠIČICOM, UMESTO BOČICOM, KAKO BI SE SMANJIO RIZIK OD KARIJESA I SPREČILO UNOŠENJE VEĆE KOLIČINE.

Dve do tri nedelje po uvođenju žitarica može se početi sa uvođenjem pirea od povrća. Od povrća se prvo preporučuje povrće blagog ukusa kao sto su krompir  i šargarepa, a potom bundeva, grašak, tikvice, blitva, spanać, karfiol, kelj.

Kada je u bebinu ishranu uvedeno povrće, vreme je za uvođenje voća (jabuka, kruška, banana, breskva, kajsija, šljiva).

Prilikom hranjenja neka dete sedi udobno, budite strpljivi, nemojte odustajati, pokušajte ponovo sledećeg dana, sve dok se vaše dete ne navikne na nove ukuse i namirnice.

Dojenje ili mlečna formula sa dodatkom gvožđa nastavljaju se i posle uvođenja nemlečne hrane i ostaju bebina primarna hrana do kraja prve godine a poželjno i duže.

PRIPREMA KAŠICE JE VEOMA JEDNOSTAVNA.

MOJA PRVA PIRINČANA KAŠICA ZA BEBU UZRASTA 4 MESECA_

Potrebno je: 30ml adaptirane mlečne formule ili maminog mleka, 1,5 kašike  Bio pirinčanih pahuljica.

U toplu, predhodno pripremljenu, adaptiranu mlečnu formulu ili mamino mleko dodati pirinčane pahuljice i fino sjediniti.

KAŠICA SA GRIZOM  I VOĆEM ZA BEBU UZRASTA 4/5 MESECI

Potrebno je: 50ml adaptirane mlečne formule ili maminog mleka, 2 kašike  Milupa – Griz pahuljica, ½ jabuke.

U predhodno pripremljenu adaptiranu mlečnu formulu ili mamino mleko dodati očišćenu, skuvanu i ispasiranu ½ jabuke i pahuljice, a zatim fino sjediniti.

HELJDINA KAŠA SA MLEKOM  ZA BEBU UZEASTA OD 6 MESECI

Potrebno je: 100ml adaptirane mlečne formule ili maminog mleka, 100ml vode i 10gr heljdinog griza.

Vodu zagrejati i kad provri, postepeno, uz stalno mešanje, kuvati heljdin griz na laganoj vatri 2 – 3 minuta. U prohlađenu masu umešati predhodno pripremljenu adaptiranu mlečnu formulu ili mamino mleko. Vrlo je hranljivo i daje se detetu posle šestog meseca

Sada, kada znate sve o uvođenju nemlečne  ishrane kod novorođenčeta, potrebno je da pratite razvoj svoje bebe i znake koje vam ona šalje o tome kada je spremna da proba i nešto više od majčinog mleka. Uvedite vašu bebu u svet gurmanskih čarolija i naučite je da već od prvih meseci uživa u lepoti hrane i raste na zdrav način!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp