Search
Close this search box.

Četiri saveta kako pronaći sebe u novom gradu

Za mnoge od nas danas nije neobično da dvadesete ili tridesete provedemo u nekom drugom gradu. Naročito ako je u pitanju posao, veza ili jednostavno – avantura. Ako ste jedan od onih koji pripadaju ovom klubu, onda znate kakvi saveti su vam sledovali kada je u pitanju svež početak u novom okruženju: ,,uključi se“ i ,,upoznaj nove ljude“. To jesu dobre sugestije, ali kada se nalazite u potpuno novom okruženju, mogu se činiti kao preveliki zalogaj. Umesto toga, evo nekoliko malo jednostavnijih, a podjednako korisnih smernica koje će vam pomoći da pronađete svoj put – i sebe – u novom gradu.

Stvorite rutinu

Najlepši deo poznavanja nekog grada su sve one male stvari: gde je najbolja pica, najjeftinija meksička hrana, najbolja vina ili kolači. Istražite koji vam je najbrži put do kuće ili gde možete pronaći dobrog frizera. Pogledajte ima li negde dobre staze za trčanje, gde su muzeji i kada je pijačan dan! Mogućnosti su beskrajne.

Istražujte poput turiste

Ne dešava se često da grad u koji odemo bude Barselona ili Pariz. Međutim, verujte nam – svaki grad ima određenu vrstu dešavanja. Jednostavno niste upoznati sa time šta je to tačno, dok se ne preselite na dato mesto. Upravo zato je zabavno, a i edukativno, da istražujete grad kao turista. Pogledajte one čuvene ,,top 10“ liste stvari koje možete raditi i pogledajte kalendar dešavanja u gradu. Pitajte svoje nove kolege i prijatelje šta najviše vole kod svog grada, gde vole da jedu, da piju i da se zabavljaju – a onda krenite u obilazak svih tih mesta! Okanite se stava da vam je neophodno društvo za avanture, ali i dopustite nekome od novih poznanika da vas odvede na neko fino mesto. Sigurno će biti mesta na koja nećete poželeti da kročite ponovo, ali među njima ćete naći ono jedno, vaše novo omiljeno mesto u gradu.

Viđajte se s ljudima

Kao i na romantičnim sastancima, nikad ne znate kako će ,,regularan“ susret proći. Upoznavaćete ljude za koje ćete biti ubeđeni da će ostati u vašem životu, a onda se to ne desi. Družićete se sa nekim za koga mislite da je sjajan, ali onda se više nikad nećete videti. Naletećete na nekoga ko je toliko drugačiji od vas, samo da biste na kraju otkrili da zapravo imate mnogo toga zajedničkog. Nasumice ćete naleteti na prijatelja vašeg prijatelja koji će postati jedna od vaših najbližih osoba. Ne možete unapred znati sa kim ćete ,,kliknuti“, zato se nemojte previše truditi da kontrolišete svoju komunikaciju. Predstavite se, i fokusirajte se na to da budete zaista zainteresovani za ono što druga osoba priča. I jedna vrlo jednostavna sugestija: Ako ste negde pozvani – pojavite se.

Prestanite da upoređujete i budite strpljivi

Poznato je da se, u onom kritičnom periodu privikavanja, uvek podsećamo na to koliko je naš rodni grad bolji, koliko sunce tamo bolje greje, a trava je zelenija i ljudi su lepši. I konstatno ubeđujemo sebe kako nećemo biti ovde zadugo. E, pa, ovako stoje stvari: u većini slučajeva vas niko nije prisilio da odete – sami ste to izabrali.

Pronaći sebe u novom gradu zahteva vreme i trud. Biće vam potreban pun rezervoar strpljena, volje i mudrosti da spoznate da se na vašem novom putu jedan deo vas konstantno razvija. Selidba nije izazov, jer svako, uz prave resurse, može da se spakuje i da ode. Ostati je teško. Biti odvojen od porodice i prijatelja je još teže, a najteže je dozvoliti sebi da se menjamo i razvijamo. Ipak, jednom kad u tome uspemo, tako što ćemo testirati svoje granice i širiti svoje horizonte – nagrade će biti i više nego vredne.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp