Search
Close this search box.

Ovo je prirodni lek protiv prehlade

U ovom periodu godine prehlade su naša svakodnevica. Mi ćemo vam danas dati nekoliko saveta koji će vam pomoći da otklonite simptome prehlade i da se osećate bolje. Sigurno se bar ponekad zapitate koji je to najbolji lek za prehladu?  

Najčešće hladnoću koristimo kao uzrok. Zaista je vrlo važno šta je uzrok prehlade, jer od toga zavisi i lek koji ćemo koristiti. Ipak osim hladnoće, virusi su ti koji nam najčešće prave problem.  

Neki od prirodnih lekova koji se koriste nisu baš najukusniji, ali su delotvorni i to je ono što je najvažnije. Čim osetite prve znake prehlade počnite da koristite ove savete, biće vam zaista od velike pomoći. 

Para i C vitamin

Sa prvim simptomima prehlade pojačajte unos C vitamina u organizam. Ono što će vam takođe pomoći je da se parite nad toplom vodom u koju ste stavili sok od limuna kao prirodan antibiotik. Za ovu prirodnu inhalaciju možete koristiti i prirodna ulja – eukaliptus, majčinu dušicu, bor, limun, lavandu. Ovo će vam pročistiti organizam i sigurno ćete lakše disati.  

Luk protiv prehlade 

Ovo ste definitivno mnogo puta čuli od vaših baka: luk je prirodni antibiotik. On uspešno eliminiše gotovo sve vrste prehlada. Ne zaboravite da termičkom obradom gubi na svojim lekovitim svojstvima pa je najbolje da konzumirate svež luk tokom prehlade. Možete sitno seckan beli luk da stavite u pola čaše vode i popijete odjednom. Znamo, nije ukusno ali će vam sigurno pomoći. 

Propolis i med 

Propolis je odličan lek protiv kašlja jer sadrži bogatu mešavinu vitamina B i minerala. Kašičica meda pred spavanje takođe može pomoći kod upaljenog grla i kašlja. U med možete dodati i malopre pomenuti luk i na taj način umanjiti posledice prehlade. Takođe, ispiranje grla mešavinom meda i limuna će pomoći kod bolnog i crvenog grla. Grlo možete isprati i prokuvanom, slanom vodom. 

Topla kupka 

U početnoj fazi dok se naš organizam bori protiv virusa, on znojenjem i povišenom telesnom temperaturom ubija viruse i klice. Tu nam od velike pomoći može biti i topla kupka. U kupku bi bilo najbolje da dodate eterična ulja lekovitih biljaka ili jake začine koji će poboljšati cirkulaciju. Možete napraviti kupku za stopala od đumbira, meda i sode bikarbone. Potopite noge i opustite se neko vreme, sigurno će vam prijati. Vreme koje provedete u kadi sa toplom kupkom imaće brojne benefite za vaše fizičko, ali i psihičko zdravlje.

Priuštite sebi vreme za opuštanje u kadi, čak i kada niste prehlađeni, jer ćete se tako, na najjednostavniji način, osloboditi viška stresa i napetosti, a svi znamo koliko one loše utiču na zdravlje svakog od nas.

Žalfija

U nekoliko navrata smo vam pisali koliko čajevi mogu biti blagotvorni na naše zdravlje. U koliko ste propustili te tekstove, pročitajte ih OVDE!

Čaj od žalfije je jedan od najefikasnijih lekova za upaljeno ždrelo. U šolju ključale vode stavite jednu do dve kašičice žalfije i ostavite da odstoji desetak minuta. Dobijenim čajem ispirajte grlo nekoliko puta dnevno.

Žalfija je pravi melen za vaše grlo – to uvek imajte na umu!

Limun, med i đumbir 

Limun i med u kombinaciji sa đumbirom već neko vreme je najdelotvorniji tim koji uvek pobeđuje u borbi protiv prehlada i gripa.

Ova izuzetno lekovita kombinacija pomoći će vam da se rešite prehlade za tili čas.

Limun, med i đumbir možete koristiti na razne načine, a jedan od njih je i da seckani đumbir pomešate sa limunom i medom i da ovu smesu konzumirate pred spavanje. Odlično rešenje je i čaj od đumbira sa dodatkom meda i limuna. Ukoliko uz ova tri sastojka dodamo luk ili cimet onda smo dobili najbolju kombinaciju.

U lečenje i preventivu savetujemo vam da obavezno uvrstite i jednu bilju koja vašem telu može pružiti brojne koristi. Bićete zdraviji i u boljoj formi. Više o ovom malom čudu pročitajte OVDE!

Sandra Lejić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp