Search
Close this search box.

Za mamu i bebu: 15 saveta za uspešno dojenje u nosiljci

Iako se još od saznanja da će kroz nekoliko meseci postati roditelji svi parovi pripremaju na drastičnu promenu životnog stila, novonastali roditelji danas žele da zadrže što sličniji način života kakav su imali pre rođenja deteta.

Istraživanja pokazuju da nošenje dece, baš kao i dojenje, ima mnogobrojne pozitivne uticaje na zdravstveni i emocionalni razvoj deteta. To su prepoznali i brojni roditelji, kojima je nosiljka postala jedna od najvažnijih stavki, kada je kupovina baby opreme u pitanju. Najpoznatiji svetski brendovi i proizvođači nosiljki su tu potrebu ozbiljno shvatili stvorivši modele vodeći računa o ergonomskom obliku i funkcionalnosti, a po meri savremenih roditelja. Osim što nosiljka ostavlja mamama slobodne ruke za svakodnevne aktivnosti, nosiljka će se savršeno uklopiti u životni stil modernih mama. Uz nosiljku se grlimo i mazimo sa bebom, a kada je to potrebno uz 15 ErgoBaby saveta, bebu možete čak i dojiti dok je u nosiljci.

 1. Budite strpljivi. Potrebno je određeno vreme i vežba kako bi se navikli na dojenje u javnosti. Nemojte se stresirati ili požurivati ovaj proces.
 2. Vežbajte u svom domu, kad beba nije gladna i tako ćete smanjiti nivo stresa.
 3. Otpustite naramenicu nosiljke na strani na kojoj ćete dojiti bebu.
 4. Ako je potrebno otkopčajte kopču nosiljke na leđima.
 5. Otpustite i spustite pojas na kukovima ako vam je beba previsoko, kako bi je postavili u idealan položaj, koji i vama najviše odgovara.
 6. Nosite majicu koja je rastegljiva i ima niži otvor za vrat kako bi vam bilo lakše izvaditi dojku za dojenje i kako ne biste imali poteškoće s vađenjem dok je beba u nosiljci.
 7. Umetnite ruku na gornji deo nosiljke ili sa strane kako biste oslobodili dojku i omogućili detetu dojenje. Koristite obe ruke ako je potrebno, jer vam nosiljka i to omogućava.
 8. Mame sa većim grudima mogu zarolati tetra pelenu ispod grudi za dodatnu potporu.
 9. Ako beba ima problem s dojenjem, probajte se nagnuti malo prema napred kako bi beba imala više mesta.
 10. Nakon što beba počne sisati, zategnite naramenice kako bi oslobodili ruke dok dojite.
 11. Ako osećate da vam treba dodatna pokrivenost možete prikačiti kapuljaču nosiljke sa jedne strane. Drugu stranu ostavite otkopčanu kako biste mogli pratiti svoju bebu.
 12. Tokom dojenja sve vreme gledajte bebu.
 13. Nakon što je beba gotova sa dojenjem, gurnite ruku unutar nosiljke kako biste lakše vratili dojku u majicu.
 14. Zategnite naramenice i pojas, a bebu podignite u najsigurniji položaj – uspravno, poduprto i dovoljno blizu da je možete poljubiti u glavicu.
 15. Budite samouvereni i u javnosti. Ako to još niste, glumite da jeste sve dok ne postanete.

Dojenje i nošenje često ide ruku pod ruku – nošenje ohrabruje čak i olakšava dojenje, dok u isto vreme dojenje podstiče nošenje. Koju god nosiljku da preferirate, dojenje je moguće. Možda će vam trebati neko vreme, ali uz vežbu i strpljenje, vi i vaša beba ćete se navići i uživati u dojenju kad god i gde god vas put nanese.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp