Search
Close this search box.

Život sa roditeljima u 20-im: Iskustvo koje ne mora biti nužno “katastrofa”

Život sa roditeljima, u 20-im i 30-im godinama čini se zastrašujuće, jer je to vreme kada ste konačno zrela osoba, koja želi da kreira svaki svoj dan i donosi samostalne odluke, u koje se drugi ne mešaju. Ipak sve ovo deluje kao nemoguća misija, dok krov delite sa mamom i tatom.

Međutim, mnogi su primorani da žive sa roditeljima i u svojim zrelim godinama, iz ovih, ili onih razloga i to smatraju svojom malom katastrofom, ali mora li zaista biti tako?

Postoji nekoliko validnih razloga, zbog kojih je život sa roditeljima, tokom zrelih godina, veoma korisno iskustvo.

Pre svega, život u porodičnoj kući vaših roditelja, za vas predstavlja ogromnu uštedu, jer nećete plaćati kiriju, uvek ćete imati gotov obrok, opran veš i beskrajno mnogo vremena, koje možete provesti sa svojom porodicom. Ipak, sve ovo i dalje ne znači da ste srećnik što i dalje živite sa mamom i tatom, umesto da punim plućima uživate u svojoj samostalnosti.

Ako životu s roditeljim pristupite na samo malo drugačiji način, možda uskoro shvatite da to nije najgore iskustvo, koje vam se moglo desiti i da je njihovo prisustvo ponekad zaista olakšavajuća okolnost.

Ne možete menjati svoje roditelje – prihvatite tu činjenicu što pre!

Koliko god da žudite za svojom samostalnošću, dok delite krov sa roditeljima nećete u njoj uživati u potpunosti, jer će vaši roditelji uvek biti brižni, zabrinuti i puni ideja o vašoj budućnosti.

Ako barem na trenutak zaboravite na revolt i oslušnete neki od njihovih saveta, možda ćete jednu životnu etapu proći bezbrižnije, bez da učite iz sopstvenih grešaka. Zapamtite da je svaki roditeljski savet dobronameran i da u njemu uvek možete pronaći bar nešto što će vam u životu biti dragocena lekcija.

Da biste sebi olakšali život, potrebno je da roditeljima dopustite da budu vaši brižni mama i tata, ali i da im postavite određene granice i na par primera dokažete svoju odgovornost i samostalnost, kako biste sačuvali svoj integritet i prestali da živite životom 15-ogodišnjaka.

Prihvatite finansijsku odgovornost

Sada kada ste odrasli i zarađujete, vreme je da prihvatite deo finansijske odgovornosti i na taj način dokažete da ste slobodni i samostalni. Kako bi vam život u zajednici sa roditeljima bio prijatniji i kako biste osetili ravnopravnost, učestvujte podjednako u svim finansijskim troškovima. Podelite sa roditeljima troškove za račune i za mesečnu nabavku i tada ćete i sebi i njima dokazati da više niste malo dete kome je potrebno roditeljsko staranje, već da se sada možete brinuti za sebe, a pre svega za njih.

Cenite vreme koje imate

Život je zaista veoma kratak i zato cenite vreme koje imate sa svojim roditeljima. Uživajte u odnosu koji imate i pokušajte da ga još više nadogradite. Oni su vaši najbolji prijatelji i najveća podrška, pa iskoristite vreme, koje sa njima provodite da spoznate svoje kvalitete i mogućnosti, naravno uz njihovu pomoć. Ne postoji ništa što je za vas nemoguće uz njihovu podršku. I ne zaboravite da im iz dana u dan sitnicama pokažete koliko vam je stalo.

Mnogo je korisnih lekcija, koje o sebi možete naučiti dok živite sa roditeljima, ali, ne zaboravite da je samostalan život iskustvo koje ne smete propustiti i čim se osetite spremnim, roditelji će vam pomoći da se otisnete u svoj prvi slobodan i samostalan let, kroz život. Bitno je da znate da uvek imate kome da se vratite!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp