Search
Close this search box.

Čitanje deci je važnije nego što ste mislili

Uvek su nam govorili kako je važno da čitamo i pričamo priče našoj deci. Iako mi, a ni naši roditelji, nikada nismo imali neko stručno objašnjenje za to, uživali smo u tome da slušamo priče o raznim junacima, princezama i domišljatim životinjama.

Mi koje stojimo iza ovog teksta i dalje nismo roditelji, ali ono šta ja znam je da je moja mlađa sestra (5) vrlo sklona tome da odluta u neki svoj zamišljeni svet i u njemu boravi dosta dugo, pa tako i pred spavanje bez izuzetka zahteva da joj mama, baka ili ja pročitamo ili ispričamo neku priču.

Međutim, sada imamo i nauku koja nas podržava u svemu tome. Stručni magazin Pediatrics tvrdi da čitanje deci ima vrlo pozitivan utisak na moždani razvoj deteta. Naime, dok im mi čitamo ili pričamo, njihova mašta radi punom parom, te su im mozgovi poprilično aktivni dok slušaju pričice o svojim omiljenim likovima.

Ovo istraživanje je još uvek u ranoj fazi, ali definitivno je dokazano da čitanje od najranijih dana ima uticaja na one delove mozga koji su jako bitni za razvijanje pismenosti.

Osim toga, obratite pažnju na to koliko vaše dete uživa dok vas sluša. Uključuje se u priču, menja njen tok, obraća pažnju na detalje. Ja bar znam da dok pričam ili čitam svojoj sestri, maltene mogu pred sobom da vidim ono što i ona vidi, jer je moć dečije mašte veća nego što bismo ikada pretpostavili.

Pouka priče? Nemojte da vas mrzi da ispričate detetu priču o Crvenkapi ili Tri praseta. Nikada nemojte zameniti jednu fantastičnu bajku za kraj dana (ili bilo kad) crtanim filmom na TV-u ili kompjuteru. Pričanje priča je strašno važno i pomoći će vašim najmlađima da izrastu u pametnu i sposobnu decu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp