Devet evropskih gradova za vaš sledeći odmor

Postoje lokacije koje vrlo često previdimo, usled reklamiranja samo određenih gradova. Sastavili smo listu živopisnih gradova koji će na vas sigurno ostaviti jak utisak, a retko ih viđamo u turističkim brošurama kod nas:

bruges-at-night-1445724-1920x1280

 

  1. Briž, Belgija

Ovaj grad je nešto najbliže vremeplovu što ćete doživeti. Briž je čitav u kaldrmi kojom prolaze kočije, protkan svetlucavim kanalima, gde su zgrade iz 17. veka pretvorene u prodavnice, restorane i pabove koji privlače mnoštvo turista koji stižu na dnevnoj bazi. Idealno vreme za posetu ovom gradu je zima. Tada je i manja gužva, a grad postaje pravo malo zaleđeno kraljevstvo!

edinburgh

  1. Edinburg, Škotska

Od srednjevekovnog starog grada, sačinjenog od uskih kaldrmisanih ulica, do neoklasične arhitekture u novijem delu, Edinburg je grad prelepih kontrasta. Njegova najpoznatija znamenitost, edinburški zamak, gleda na grad sa vrha brda, dok uspavani vulkan pruža fantastičan pogled na proplanke oko škotske prestonice. Popularna je letnja destinacija; grad zaista oživi u avgustu, kada su ulice preplavljene dok traje čuveni Fringe festival (najveći festival umetnosti na svetu).

helsinki-2

  1. Helsinki, Finska

Umesto popularnog Stokholma, ne bi bilo loše skrenuti malo na istok i doći do Helsinkija u Finskoj. Ovaj lepi grad na priobalju ima sve potrebne čari, a uz to i rastući gurmanski asortiman za sve ljubitelje visokokvalitetnih plodova mora! Atmosfera je mnogo opuštenija i ljudi su živahniji nego u susednoj Švedskoj, te je ovo odlično mesto koje možete posetiti sada, a hvaliti se o tome kasnije.

mostar

  1. Mostar, Bosna i Hercegovina

Uprkos tome što većina onih koji putuju ovim regionom obilazi Sarajevo, ovaj manji grad u Hercegovini je vrlo vredan svake posete. Slikoviti grad je dom slavnog Starog Mosta, magičnog kamenog luka koji povezuje dve srednjevekovne kule. Tu su i ulice koje se prostiru sa obe strane, koje vrve od uličnih prodavaca koji nude prolaznicima svoju robu. Okružen planinama idealnim za pešačenje, ovaj grad zaista oživljava tokom letnjih meseci.

porto-2

  1. Porto, Portugal

Teško je ostati ravnodušan prema ovom gradu. Porto se nalazi na obali reke Duero i doslovno je nalik slikarskom platnu na kom su se susrele sve najlepše boje, a i mešavina arhitektonskih stilova je fascinantna! Od pastelnih gradskih kuća do sredenjevekovnih zvonika i ekstravagantnih baroknih crkava. Enofili obožavaju ovo mesto, usled rastućeg broja vinskih pećina i podruma otvorenih za degustiranje vina, dok ljubitelji muzike dolaze ovde svakog juna na Primavera Sound festival.

Salzburg

  1. Salcburg, Austrija

Na granici sa Nemačkom, uz pogled na istočne Alpe, lako je zaboraviti da je Salcburg pravi bajkoviti grad, čiji je stari grad pod zaštitom Unesko-a, a barokne crkve i uređene zelene površine mogu lako poslužiti kao pozadina Diznijevog filma. U Salcburgu možete dosta toga videti ako vas omaž porodici Fon Trap ne interesuje mnogo; od umetničke scene koja je u cvatu do rastuće kulture u koncertnoj dvorani.

seville-2

  1. Sevilja, Španija

Ako želite da doživite autentičnu špansku kulturu u svoj svojoj moći, uputite se ka andaluzijskoj prestonici. Jedan od nekoliko gradova koji se nadmeće za titulu ,,grada u kome je rođen flamenko’’, poznat je po kvalitetnim tapasima i borbi bikova. Doba godine kada bi bilo idealno posetiti Sevilju je za vreme prolećnog festivala Feria de Abril, kada flamenko plesači u šarenim haljinama zauzmu ulice.

talinn-2

  1. Talin, Estonija

Za svakoga ko poželi da vidi nešto potpuno novo, ovaj grad je must – see. Stari grad oduzima dah, gurmanska kultura iz dana u dan sve bolja, a mešavina skandinavske i ruske kulutre inspirišuća! Talin polako postaje najsjajnija zvezda Baltika, rame uz rame sa svojim skandinavskim susedima.

verona-2-1555140-1920x1440

  1. Verona, Italija

Toliko se italijanskih gradova bori za pažnju turista da Verona, grad Romea i Julije, često padne u zaborav. Kao bivši trgovinski centar, forum i arena su i dalje prilično netaknuti, a u areni se održavaju i koncerti kada je lepše vreme. Dok ste ovde, Julijin balkon (Casa di Giulietta) je takođe vrlo vredan obilaska!

 

izvor: harpersbazaar.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp