Search
Close this search box.

Deset filmova koje morate pogledati pre nego što umrete!

Lepo vreme nam stiže i to je idealan period za odmor i relaksaciju!  Tada imamo najviše vremena za sebe i za svoju dušu. Možemo ići na bazen, trčanje ili gledati filmove do mile volje. Ako se ipak odlučite za treću opciju, My Cup Of Tea vam predstavlja listu od 10 najbolje ocenjenih filmova na IMDb – u. Svi filmovi su legendarni i zasluženo se nalaze na listi.

šošenk

Na prvom mestu po oceni gledalaca našao se film ,,Bekstvo iz Šošenka“ . Film je snimljen 1994. godine  po romanu  ,,Rita Hayworth and Shawshank Redemption“, autora Stivena Kinga.  Radnja prati Endija Dufrena, bankara koji je proveo 19 godina u Državnom zatvoru Šošenk zbog ubistva žene i njenog ljubavnika, uprkos tome što se izjasnio kao nevin. Za vreme boravka u zatvoru, sprijateljio se sa zatvorenikom, Elisom Bojdom Redingom, i čuvari su ga štitili, jer ga je upravnik zatvora koristio za pranje novca. U glavnim ulogama su  Tim Robins i Morgan Friman. Posebno zanimljivo je to da je upavo ovaj film već 7 godina na vrhu liste najboljih filmova po mišljenju gledalaca, sa ocenom 9,2.

kum

Drugo mesto liste zauzelo je filmsko ostvarenje iz 1972. godine pod nazivom „Kum“. Film je predstavljen kao adaptacija istoimenog romana Marija Puza. Radnja filma obuhvata desetogodišnji period i prati dešavanja iz italijansko – američke porodice Korleone.Vreme dešavanja filma su pedesete godine prošlog veka. Na čelu mafijaške porodice Korleone je Majkl koji se trudi da legalizuje poslove. Reditelj filma, Kopola, je mafiju uporedio sa SAD rekavši da su  „Obe kapitalistički nastrojene i da im je osnovna pobuda profit“. Glavne uloge tumače Al paćino i Robert de Niro. Ono što je zanimljivo, ovaj film je pored dobrorangiranog mesta, osvojio i brojne nagrade među kojima je i  Nagrada Američke filmske akademije za najbolji film, najboljeg glumca i najbolje adaptirani scenario.

GAC_GodfatherII

Mesto broj 3 zauzima nastavak filma ,,Kum”.  Zbog velikog uspeha prvog dela, snimljen je i drugi. U drugom delu, takođe adaptaciji romana Marija Puza,  Al Paćino reprizirao je ulogu Majkla, a Robert de Niro je posle Marlona Branda iz prvog dela, pojasnio lik Vita Korleonea za čiju je ulogu osvojio i Oskara. Film je nagrađen sa čak šest Oskara, među kojima su za najbolji film, režiju i muziku.

betmen

Na četvrtom mestu je jedan od najgledanijih filmova u protekloj deceniji – „Mračni vitez”. Zasnovan je na Betmenu (Kristijan Bejl), superheroju u borbi protiv zla. Ovaj akcioni film pobrao je simpatije publike širom sveta, ali i pozitivne komentare filmske kritike. Snimljen je 2008, na više lokacija, najviše u Čikagu, Ujedinjenom Kraljevstvu i u Hong Kongu. Osvojio je brojne filmske nagrade.

šindler

Petu poziciju osvojio je film ,,Šindlerova lista”. Film govori o Oskaru Šindleru, nemačkom biznismenu koji je spasao više od hiljadu poljskih Jevreja tokom holokausta. Zasnovan je na romanu ,,Schindler’s Ark” koji je napisao Tomas Kenili. Režiser je Stiven Spilberg, dok glumačku postavu čine: Lijam Nison, Rejf Fajns i Ben Kingsli.

12 angry men

Šesto mesto pozicionirao je film ,,Dvanaest gnevnih ljudi” (1957). Ostvarenje se temelji na istoimenoj drami  o članu porote koji mora uveriti ostalih 11 članova kako moraju osloboditi osumnjičenog na temelju opravdane sumnje. Zanimljivo je da je ceo film sniman samo u jednoj prostoriji. Glavne uloge: Henri Fonda, Ed Beglej, Džek Vorden.

pretparacke price

,,Petparačke priče” zauzimaju sedmo mesto. Akcioni film je snimljen 1994. godine u režiji Kventina Tarantina. Poznat je po nelinearnoj radnji, električnom dijalogu, ironičnoj mešavini humora, nasilja i popularne kulture. Naslov filma odnosi se na šund časopise i kriminalističke romane iz sredine 20. veka. Uloge tumače, između ostalih, Džon Travolta, Uma Turman i Rozana Arket.

lord

Na mestu broj osam je svima nama omiljeni ,,Gospodar prstenova – Povratak kralja”. Film je snimljen 2003, i predstavlja najomiljeniji naučno – fantastični film pored ,,Harija Potera”. Glavne uloge: Elajdža Vud, Ijan Makelen, Šon Astin…

dobarlosyao.mcot

Pretposlednje mesto zauzima filmko ostvarenje Serđa Leonea ,,Dobar, loš, zao” iz 1966. Ovaj vestern film je treći deo trilogije ,,O čoveku bez imena” kojeg, kao i u prva dva dela filma, glumi Klint Istvud. Film govori o tri momka koji traže, svako ometajući drugoga, podatke gde je zakopan novac vojske Konfederacije za vreme Američkog građanskog rata. Glavne uloge igraju Klint Istvud, Li Van Klif i Ilaj Volak.

fight club

Poslednju poziciju na našoj listi osvojio je film ,,Borilački klub” iz 1999. Priča je zasnovana na istoimenom romanu Čaka Polanika. Glavni junak je tridesetogodišnjak koji  je zaposlen kao koordinator za opoziv u auto – kompaniji. On pati od nesanice i pokušava da je se reši na sve moguće načine. U avionu upoznaje Tajlera, proizvođača sapuna, sa kojim se upoznaje i osniva udruženje ,,Borilački klub”. U glavnim ulogama su Bred Pit, Edvard Norton i Helena Bonam Karter.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp