Fitness saveti: Kako da prilagodimo trening menstrualnom ciklusu?

Mnoge od nas prolaze mini agoniju tokom onih dana, kada nas stomak i glava bole do neizdržljivosti, a grčevi nam ne daju mira. Tih dana nam je teško da postojimo, a trening postaje misaona imenica, čak i onim ženama, koje imaju urednu fitness rutinu.

S obzirom da tokom meseca naš ciklus ima određene faze, tokom kojih se u našem telu dešavaju različite promene, najbolje je da trening prilagodite periodi ciklusa u kojoj se trenutno nalazite.

Svaki period menstrualnog ciklusa nosi sa sobom određene hormonalne promene, koje utiču na naše raspoloženje i nivo energije.

Kako bismo vas motivisali da regulišete svoju fitness rutinu, pripremile smo za vas savete za svaki period menstrualnog ciklusa, koji će vam znatno olakšati trening.

Prvih 5 dana menstruacije

U ovom periodu nivo estrogena u krvi je nizak, što dovodi do pada energije i povišenog osećaja umora. Lagana šetnja, pilates, ili joga su sve što vam treba u ovom periodu, dakle bez velikih napora.

Faza pred ovulaciju (6. – 12. dan)

Tokom ove faze nivo energije se postepeno poboljšava, a posebno je povoljan za izgradnju mišića, pa je idealan trenutak da pojačate intenzitet svojih treninga. Ovo je posebno povoljan period za kardio treninge i treninge visokog intenziteta.

Ovulacija i postovulacija (13. – 20. dan)

Kombinacija estrogena i testosterona pozitivno će uticati na nivo vaše energije pa slobodno nastavite sa intenzivnim kardio treninzima i tokom perioda ovulacije.

Faza pred menstruaciju (21. – 28. dan)

U ovoj fazi oslonite se na težinu svog tela i pokušajte da svoje treninge osmislite tako da osnova budu vežbe snage, ili se odlučite za TRX treninge. Ovo je period u mesecu kada je progesteron dominantan hormon, pa telo neće biti oduševljeno eksplozivnim treninzima. U svoje treninge snage, možete ubaciti i plivanje, koje sjajno utiče na sve grupe mišića, a umesto treninga predstavlja omiljenu relax aktivnost.

Naravno da će u danima pred menstruaciju, biti i onih dana kada želite da odustanete i sasvim je uredu da povremeno napravite pauzu, ali imajte na umu da će uz ovakvu organizaciju treninga sve biti neuporedivo lakše, što će pozitivno uticati na vašu motivaciju.

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp