Kako da prevaziđete nesigurnost, kada osećate da je vaša veza u krizi?

Kada nekoga volimo istinski, strah od gubitka voljene osobe nije neuobičajena pojava, međutim, činjenica je da ovaj strah osećaju samo one osobe, koje se u svom emotivnom odnosu ne osećaju potpuno sigurno.

Naravno, kada nekog iskreno volite sposobni ste da osetite promenu u ponašanju, koja će vas navesti da sumnjate da u vašem odnosu postoji neko teći, ko želi da vam ukrade partnera. Sa druge strane u tim trenucima, poslednje što treba i sme da se dogodi je da partner primeti vašu nesigurnost, ili da oseti kako ga vaše frustracije guše, jer je to upravo ono što će ga naterati da ode od vas.

Postoji nekoliko koraka koje svakako morate preduzeti kada se osećate nesigurno da biste se smirili i bili kadri da opet vladate, kako sobom, tako i situaciom.

Argumentujte svoje sumnje

Kada osetite sumnju u partnera, pokušajte da priberete svoje misli i donesete zaključak o tome šta vas čini nesigurnim. Tek u trenutku kada pred sobom imate određene činjenice, počnite da tražite argumente koji bi mogli da stanu iza njih.

Ako ste na primer uočili promenu u partnerovom ponašanju, prisetite se od kada se promenio i uporedite to s njegovim ranijim ponašanjem, a onda započnite argumentovanu diskusiju o tome, kako biste stvari isterali na čistac i ponovo znali na čemu ste.

Ne zasnivajte svoje sumnje na pretpostavkama

Nema ničeg pogrešnijeg, kada se osećate nesigurno, od stvaranja pretpostavki, koje nemaju čvrstu osnovu. Neosnovane optužbe protiv partnera, ne samo da će vas udaljiti jedno od drugog, njega će gušiti, a vas iscrpeti. Zato je veoma važno da uvek u svakoj sumnji uključite i glas razuma, a ako se uverite da zaista binete s razlogom, otvoreno razgovarajte sa partnerom, postavite pitanje i tražite iskrenost, ali zaboravite na optužbe, jer želite da osnažite i osvežite, a ne da ugušite vaš odnos.

Usredsredite se na sebe!

Umesto da “razbijate” glavu teorijama zavere, nakon iskrenog razgovora sa partnerom posvetite se sebi. Ako ste odabrali da verujete u njegovu verziju priče, nađite način da pustite sumnje i vratite se u normalu, a onda se okrenite sebi i razmislite, kakva se promena desila u vama pa ste počeli da osećate nesigurnost.

Jeste li možda zapali u kolotečinu? Ne osećate se više atraktivno? Ili samo imate previše slobodnog vremena? Ne dozvolite da vaše nesigurnosti budu kamen spoticanja u vašoj vezi i okrenite se radu na sebi. Vaš partner, a pre svega vi, zaslužujete da uživate u najboljoj verziji sebe, u onoj koja nikada nema razloga za nesigurnost i paranoju, već zrači samopouzdanjem i odvažnošću!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp