Search
Close this search box.

Kako da prevaziđete prazničnu depresiju?

Postoje neki trenuci tokom godine, koji za nas nisu baš sjajni. Reč je o onom periodu u kome i nismo baš sasvim sigurni gde smo, posebno kada su u pitanju emocije koje gajimo prema svom životu, odlukama, ciljevima, a naročito odabranim načinima za postizanje istih. Ove trenutke obično prepoznamo neposredno pred praznike, kada svodimo račune sami sa sobom, u pogledu godine koja je iza nas.

A praznici su, sa druge strane, upravo vreme kada bi trebalo da se radujemo i u svoj život pustimo pozitivnu energiju, da uživamo sa voljenim osobama, da nađemo vremena da u svoj život unesemo malo radosti i puno ljubavi, i upravo zbog toga nam praznična depresija, pada veoma teško.

Pa ipak, ne postoje ne osvojive tvrđave, postoje samo loši osvajači. Ako vam je stalo da ovu godinu završite na pravi način i u dobrom raspoloženju, postoji nekoliko manje, ili više korisnih saveta, koji će vam pomoći da se osećate i više nego dobro i prevaziđete sve negativne misli i teška osećanja.

Prestanite da se pretvarate kako je sve uredu

Suočavanje je uvek prvi korak na putu uspešno rešenih problema, zato morate sebi priznati da vam je loše, u trenucima kada se tako osećate. Pretvarajući se kako je sve uredu štetite samo sebi i umesto da se borite sa negativnim mislima i emocijama, trošite svoje dragoceno vreme, ostajući da kaskate u mestu, dok se ostali s osmehom spremaju za bolje nove početke.

Podelite svoja osećanja

Praznična energija zasniva se na deljenju, a u životu je podjednako važno da delite dobro i zlo i zato podelite svoju teskobu sa najbližima. Oni će vas razumeti, pokušati da vam pomognu, a svakako će vam njihovo prisustvo i topla reč u mnogome promeniti raspoloženje. Sa druge strane, u životu nije jednostavno pronaći pravi smer i zato je ponekad pomoć i više nego neophodna.

Upstalom, kada se otvorite, ponovo ćete se povezati sa ljudima koje volite, a to je prava suština praznika.

Razumite sebe

Iako ste možda razočarani svojim zalaganjima i trudom tokom protekle godine, dobro bi bilo da možete da razumete sebe i ohrabrite se da krenete dalje, hrabrije i odgovornije. Budite sebi podrška, blag i pravičan kritičar i najbolji prijatelj.

Ako sa nekim podelite svoju negativnu energiju u vašem srcu biće više mesta za prazničnu pozitivu i sve one lepe emocije koje vas okružuju. Upravo se u toj vrsti euforije krije motivacija da nastavite napred.

Obećajte sebi da ćete godinu za vama završiti sa osmehom i voljom da novo poglavlje bude jedno od najboljih u vašem životu!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp