Kako povećati nivo fizičke aktivnosti? Malim koracima do velikih promena

Sedelački život postao je naš life style, jer se nakon celodnevnog sedanja za kancelarijskim stolom, vraćamo kući, da bi zauzeli omiljeno mesto na sofi i odmorili od stresnog dana, u udobnosti svog doma, čitajući omiljenu knjigu, ili gledajući epizodu omiljene serije.

Umesto da se ispravimo, protegnemo kičmu i istegnemo mišiće, mi samo tragamo za novim načinom, da nam bude još udobnije, međutim, to zadovoljstvo trajaće kratkotrajno, jer će ga prekinuti konstantna napetost u leđima i ubrzano zamaranje, pri malom naporu, jer su nam mišići atrofirali usled celodnevnog sedenja.

Ako vam je zaista stalo do vašeg zdravlja, ustanite i razdrmajte se, ispravite kičmu, istegnite mišiće, pokrenite ramena, osetite energiju, jer danas je dan za aktivaciju.

Naše telo je napravljeno da bude dinamično i konstantno u pokretu, pa za njega potpuno neprirodan, pasivan način života, čini da se osećamo iscrpljeno i umorno, iako konstantno ne pravimo nikakav fizički napor, što se na kraju odražava na naše zdravlje.

Naravno, kao i svi mi, mnogo puta ste doneli odluku da je baš danas dan za promenu, potražili ste obližnju teretanu, ali ste shvatili da će vam to oduzeti previše vremena, sa druge strane, jasno vam je da ne možete vežbati kod kuće, jer znate da ćete odustati nakon samo 2 dana, iako niste čak ni pokušali. U takvim trenucima, kada zaista osetite da vaše telo vapi za aktivnošću, jednostavno krenite u šetnju i verujte to je najbolji početak uvođenja fizičke aktivnosti, naročito ako pre toga niste stekli naviku da budete svakodnevno aktivni.

Uvedite polučasovnu šetnju sebi, barem nekoliko puta nedeljno, dok ne osetite da se vaše telo priviklo na fizičku aktivnost i da možete da se podvrgnete i većem naporu. Pola sate fizičke aktivnosti pokreće našu cirkulaciju, ubrzava otkucaje našeg srca i oslobađaju endorfin u krvotok, što dovodi do oslobađanja energije i prijatnog osećaja u telu, zato je pola sata fizičke aktivnosti neophodan minimum za kojim naše telo vapi.

Ako vam šetnja ne deluje kao drastična promena, koja će pozitivno uticati na vaš bio ritam, imajte na umu da se radi o postepenom građenju izdržljivosti, što se odražava na stvaranje navike, kada je fizička aktivnost u pitanju, a što je najvažnije, telo će vam biti u boljoj formi, a psiha rasterećena od svakodnevnog stresa.

Da bismo poboljšali naše zdravlje i kvalitetno promenili naš životni stil, bitno je da povećamo dnevni nivo fizičke aktivnosti, ali ako već nemamo naviku da treniramo, moramo je sticati postupno, korak, po korak, kako bi nakon dužeg vremena to zaista postalo neizostavni deo našeg dana i kako bismo bili spremni da se podvrgnemo intenzivnom treningu. Ako je danas dan za pozitivne promene, uživajte u dugoj šetnji i istražite svoj grad!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp