Search
Close this search box.

Kako provesti vikend u Pragu

U slučaju da ste planirali neko mini putovanje, odnosno beg iz grada na vikend, Prag bi trebalo da bude pri vrhu vaše liste. Pored toga što je finansijski priuštiv, ovaj grad je, slobodno možemo reći, jedan od najlepših u Istočnoj Evropi.

Prag je odlična početna stanica vašeg istraživanja Evrope. Zato smo isplanirali savršen način da provedete vikend baš tamo!

Prvi dan

Što se smeštaja tiče, Fusion Hotel je odlično mesto da se opustite. Sobe su neobične, ali jako moderne i ispunjene su radovima mladih Čeških umetnika. Hotel je u blizini centra i veoma je živahan – ne gubeći pritom na udobnosti.

fusion-hotel-prague_3

Šetnja po gradu:

Nakon što ste se smestili, upoznajte se s gradom tako što ćete otići na besplatno razgledanje pešaka. Postoji nekoliko organizacija koje se time bave, a sjajan je način da naučite više o Pragu, a da ne potrošite ni centa.

lokal
foto: lokal.ambi.cz

Lokál je fantastično i nimalo skupo mesto na koje možete otići na pravi češki ručak. Šnicla od svinjskog vrata, gulaš i domaće kobasice su samo deo od onoga što možete očekivati. Piva su u pragu velika, a Lokál u tome nije izuzetak, pa nećete pogrešiti ako naručite jednu kriglu kvalitetnog točenog piva kad ste već tu. 🙂

Old town square Praha

Kada završite s ručkom, pođite do Glavnog trga Starog grada kako biste bolje osmotrili jedno od najpoznatijih mesta u gradu. Trg je predivan i protkan je istorijom koja seže do 12. veka i jednostavno ga svako ko dođe u Prag mora videti. Imajte u vidu da je ovo područje turističko, a to podrazumeva više cene, tako da odložite šoping i jelo za neko drugo mesto.

Prag jeste istorijski grad, ali ne očekujte da je zatrpan u prošlosti. Poslednje godine unele su velike promene, naročito u umetničkoj sceni i DOX Centar za savremenu umetnost je dokaz tome. Provedite popodne ovde, u razgledanju umetnosti čiji su tvorci i češki, a i internacionalni stvaraoci.

karlov most

Kada sunce počne da zalazi, uputite se ka Karlovom mostu, jednom od najlepših znamenitosti u celom gradu. Njegova izgradnja počela je u 14. veku, a most se prostire preko reke Vltave kako bi spojio Stari grad i Malu stranu. Most je predivan u svako doba, ali posebno je magičan u sumrak.

Vreme je za večeru! Svratite do restorana Etnosvet na fantastičan vegetarijanski obrok koji će se svideti i ljubiteljima mesa. Shvatićete da je češka kuhinja podjednako jaka i začinjena kao naša, pa će vam dobro doći pauza od takvih obroka. Posle toga, naravno, morate uživati u još jednoj krigli piva, a nećete pogrešiti ako to učinite u Klasterni Pivovar Strahov.

Drugi dan:

prag3

Za doručak krenite u neku od mnogih predivnih praških kafeterija. Gde god da odete – nema greške. Postoji širok izbor na meniju za doručak, a možete se okrepiti i nekim pecivom za početak dana.

vitus

Sada je vreme da krenete do Praškog hrada (zamka). Izgrađen je tokom 80ih godina devetog veka (da, toliko je star), a osim što je deo  Svetske kulturne baštine, ujedno je i najstariji zamkovni kompleks na svetu! Postoji više zdanja u okviru kompleksa koja možete posetiti, ali najveći akcenat stavljamo na Katedralu Svetog Vida. Odvojte barem dva sata za nju, jer postoji toliko toga što možete videti.

prag2

Nakon ove posete ćete sigurno ogladneti. Mnogi restorani u gradu nude veoma dobru hranu za nižu cenu. La Finestra je jedno od tih lokala, gde možete dobiti predjelo, glavno jelo i dezert za manje od 20 evra, a bićete vrlo siti.

Potrošite unete kalorije šetnjom do Jevrejske četvrti kako biste doživeli još malo praške istorije. Staro jevrejsko groblje je najpoznatije mesto u ovom reonu i to s pravom, jer potpuno oduzima dah.

strahov

Poseta Manastiru Strahov je takođe topla preporuka. Odatle se pružaju neverovatni pogledi na grad. Kada ste unutra, obiđite biblioteku, koja će verovatno postati najlepša koju ste ikada videli.

HemingwayBar06

Zaokružite boravak u ovom magičnom gradu odlaskom na piće do Bugsy’s ili Hemingway bara. Tamo ćete pronaći mnoštvo mladog lokalnog stanovništva, a i odličan koktel meni. Slobodno dođite malo ranije, jer se oba mesta vrlo brzo napune.

Da li ste već bili u Pragu? Koja su vaša omiljena mesta? Recite nam u komentarima!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp