Search
Close this search box.

Kako se suočiti sa velikim promenama

Dobar deo naših života provodimo u planiranju nekih promena koje će nas usrećiti, pozitivno uticati na dobrobit, zdravlje i finansije. Svako malo prolazimo kroz period tranzicije u životu koji je zaista neverovatan. Neverovatan u pogledu mnoštva promena sa kojima se suočimo odjednom i koliko zapravo napredujemo usled posledica tih promena.

Recimo da odlučite da se u nekoliko meseci: verite, udate, preselite, promenite profesiju i kupite ljubimca. To je prilična količina uzbuđenja i može vas uhvatiti nespremne. Koliko god mislili da će te promene biti poput laganog preskakanja kamenčića preko potoka koji tiho žubori, celokupni efekat je zapravo nalik trčanju uz pokretne stepenice – koje idu na dole! Osećate vrtoglavicu i sreća koju ste očekivali čini se nedostižnijom nego ikad. Međutim, sve se to može jednostavno prebroditi uz nekoliko smernica koje pomažu da ostanemo prisebni u čitavom tom procesu.

Budite dobri prema sebi

Ako ste u procesu korenite promene života, moguće je da ste napravili previše planova u svojoj glavi koji vode do ispunjenja cilja. Stvarnost se, nažalost, često ne projektuje jednako ružičasto kao u našim mislima, i kada se promena ne odvija jednakim tempom kao što smo predvideli, osetimo da smo izneverili sami sebe. Sa druge strane, koliko god da je nova faza života super, uvek će biti nepredviđenih prepreka na putu i izazova sa kojima se moramo suočiti.be-kind-to-yourself
Potrudite se da budete dobri prema sebi. Prolazite kroz toliko toga i morate dozvoliti sebi da se prepustite emocijama, koje god one bile. Ako se osećate iznervirano, iscrpljeno i neraspoloženo, dozvolite sebi da se prepustite tim raspoloženjima, ali samo na kratko. Ne znači da bi trebalo da plivate zauvek u njima, ali možete smireno prihvatiti da jednostavno prolazite kroz previše toga trenutno i da se nećete osećati super srećno sve vreme. Ne zamerajte sebi za svaku reakciju ili iskustvo koje je manje od idealnog. Kada se nađete izgubljeni u emocijama prouzrokovanim promenom i izgubljeni na novom putu koji ste izabrali, lako je prenagliti sa reakcijama, uzrujati se ili osećati krivicu jer niste 100% srećni u svakom trenutku. To je u redu. Učite da živite u novom poglavlju svog života i trebaće vremena da se prilagodite. I zapamtite: niko ne treba da nas voli više od nas samih.

Usporite

U slučaju da se vaš dnevni raspored korenito promenio posle promene, pokušajte da vratite stare rituale nazad u svoju svakodnevnicu. Ako ste vežbali, trudite se da nastavite koliko god možete. Endorfin, energija i rutina mogu vam pomoći na pronađete balans i ritam u novoj, nepoznatoj životnoj fazi. Pozovite društvo, radite ono što ste i ranije radili sa prijateljima. Društvene igre, kafenisanje ili večernje šetnje sa voljenim osobama koje ste praktikovali ranije ne morate ostaviti po strani samo zato što ste okrenuli novi list. Uz to, vraćanje u poznate krugove može vam pomoći da prebrodite teškoće prilagođavanja novim.

Život će uvek imati uspone i padove

Koliko god se vaša promena činila savršenom na početku, život će gotovo uvek postaviti neku prepreku. To znači da iako se naši životi mogu značajno poboljšati usled promena, uvek će biti dobrih i loših dana. Preplavljenost oprečnim emocijama oseća se pre, tokom i posle promene. Dok imamo to u vidu i ako prihvatimo ovu univerzalnu istinu, ostaćemo realni prema tome koliko će neka životna promena zaista uticati na naše emocije iz dana u dan.
Mi lično možemo biti ispunjeni i zadovoljni kao nikada do sada, zahvaljujući toj sjajnoj promeni, ali ćemo podjednako osećati sreću, tugu, uzbuđenje i žalost. Ni u jednom trenutku nas promena neće učiniti srećnima do kraja života. Pomirite se hladne glave sa ovom istinom i tek tada ćete početi da živite svaki dan vašeg prelaza iz jednog životnog stadijuma u drugi puni pozitivne energije.

Niko nije rekao da je lako, ali vredi!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp