Search
Close this search box.

Konačno imamo pitanje na odgovor: Šta se dešava u našoj glavi kada smo zaljubljeni?

Znate onaj dobri stari osećaj leptirića u stomaku, one iskre u pogledu, nečeg što se zove hemija… Danas pričamo o jednoj važnoj temi. Šta nam se to dešava, kada smo zaljubljeni?

Odakle dolazi ta toplina, radost i lakoća življenja, kada se u naše srce useli taj dobro poznati osećaj? Bilo da je uzvraćeno, ili ne, moramo priznati, zaljubljenost je jedno od najintenzivnijih i najjačih osećanja. Ipak, važno je da znamo da tokom zaljubljenosti, ne reaguje samo naše srce. Na romansu reaguje i naš mozak, a ceo organizam prolazi kroz određene hormonske reakcije, što nas dovodi do tog posebnog stanja.

Jedno istraživanje grupe psihologa bavilo se procesom zaljubljivanja. 17 ispitanika prošlo je kroz niz testova, kako bi se utvrdilo da li su zaljubljeni. Zatim su svi bili na MRI mozga, kako bi tim stručnjaka otkrio šta se dešava u mozgu zaljubljene osobe.

Tokom MRI posmatranja, ispitanici su gledali sliku voljene osobe i opisivali svoja osećanja, a naučnici su primetili da neki delovi mozga u tom trenutku postaju posebno aktivni.

Naučnici su tom prilikom otkrili da gotovo svi delovi našeg mozga postaju aktivni kada smo zaljubljeni.

Jedan od istraživača otkrio je da upravo ta moždana aktivnost komplikuje stanje našeg organizma, pa smo često hiperaktivni, imamo trenu, setni smo, ili preterano radosni. Ovakve reakcije prevashodno su povezane sa emocionalnom bliskošću i seksualnom željom.

Zato, kada se sledeći put zapitate šta je to sa vama, znajte da vaš organizam prolazi kroz veoma “teško” stanje i pokušajte da razumete sebe i svoje postupke.

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp