Search
Close this search box.

Sve što želimo – Samo tri koraka i želja za brzom hranom će nestati!

Kada smo pod stresom, neispavani – ili oba, šanse da posegnemo za šećerom i ugljenim hidratima su velike. Zapravo, nedavno objavljena studija pokazala je da oni koji noću spavaju samo četiri sata imaju pojačanu aktivnost u centrima zadovoljstva u mozgu kada su blizu pice, krofni i slatkiša!

Isto važi i za stres: područja na mozgu koja su pod uticajem stresa zapravo menjaju sposobnost samokontrole pojednica, naročito kada se radi o hrani. Kako da onda odolimo iskušenju da se najedemo nezdrave, prerađene hrane kada smo iscrpljeni ili iznervirani?

Osmislili smo plan u tri koraka:

Neka vas protein razbudi

Pre nego što posegnete za jutarnjim pecivom, isprobajte smuti na bazi proteina ili jaja sa povrćem. Isplanirajte obroke unapred, kako bi vam ujutru trebalo što manje vremena za pripremu.

Držite se zdravih masti

Da li vam se dešava da zaspite za stolom u toku popodneva? Postarajte se da vaš ručak i užina sadrže balans zdravih ugljenih hidrata (povrće i voće) i proteina ili zdravih masti (čisto meso, orašasti plodovi, semenke). Protein pomaže da se stabilizuje nivo šećera u krvi i da se smanji poriv za nezdravom hranom.

Presecite začarani krug

Nebrojene noći bez sna, uz neprekidan stres mogu dovesti do nezdravih navika u ishrani, a i do gojaznosti. Bitno je da završite s poslom barem sat vremena pre spavanja, da sebi date tih sat vremena da se opustite i pripremite za kvalitetan san.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp