Search
Close this search box.

Nije sebično: Zbog čega je briga o sebi važna za zdravu vezu?

Parovi koji imaju zdravu vezu i duboko iskren emotivan odnos znaju da je jedna od čvršćih osnova njihove ljubavi i konstantna briga prema sebi.

S obzirom na naš tempo i način života, brigu o svima drugima, rokovima koji moraju biti ispoštovani i konstantnog balansiranja između poslovnih i privatnih obaveza, neretko ne stignemo da se posvetimo sebi, zaboravimo da ulepšamo svoj trenutak i izgubimo se u moru onoga što radimo za druge, ili zbog njih. Takva vrsta gubitka sebe izaziva stres, koji se direktno odražava i na naš emotivni odnos.

Pa ipak, većina ljudi još uvek veruje da je sebično staviti sebe na prvo mesto. Da ukoliko celog dana ne vidite svog partnera, štetite vašem odnosu, ako prvih sat vremena provedete negujući svoj um i telo, a ustvari, mnogo više ga povređuje što pri vašem ponovnom susretu on primećuje vašu nervozu, negativne misli i odsustvo duha. Zar nije mnogo jednostavnije da za sebe prigrlite sat vremena, kako biste se opustili od tokom dana nakupljenog stresa, a onda ostatak večeri uživali u osobi koju volite i koja vašem danu daje smisao.

Kada oba partnera razviju svest o tome koliko je zapravo važno da prvo zadovoljite sopstvene potrebe i pružite sebi odgovarajuću negu, vaš odnos će krenuti uzlaznom putanjom. Jedno drugom ćete biti zahvalni na dozi zdrave sebičnosti koja je istinski učvrstila odnos, koji je bio poljuljan vašim odsustvom, umorom i lošim raspoloženjem.

Kada jednom napokon svoje potrebe stavite na ptvo mesto, mnoge stvari u vezi postaće značajno bolje.

Seksualno zadovoljstvo

Kada jednom prevaziđete tu barijeru i konačno počnete da dajete značaj sopstvenim potrebama počećete da razgovarate o tome šta vam prija i šta želite od partnera tokom intimnog odnosa. Kada oboje otvoreno razgovarate o sopstvenim potrebama i počnete međusobno da ih uvažavate, vaše seksualno zadovoljstvo postaće neuporedivo bolje.

Komunikacija

Sada kada ste oboje samozadovoljni, počećete da razgovarate otvorenije. Nećete više strepeti da iznesete stav suprotan partneru. Svaki segment vaše komunikacije značajno će se poboljšati, jer ćete oboje biti razumni, spremni da slušate, prisutni i iskreni.

Stres

Kada konačno odvojite vreme za sebe, značajno ćete smanjiti dnevni nivo stresa, koji je toksično uticao na vaš odnos. Sada ćete oboje biti odmorniji, raspoloženiji i željni da vreme i pažnju potpuno posvetite jedno drugome.

Zabava

Kada uđete u rutinu, koju vam je život nametnuo, neretko se melanholično sećate, koliko ste se na početku veze zabavljali i uživali jedno u drugome. Sada kada ste konačno opet počeli da se zbližavate, vreme je da vaš odnos “začinite” sa malo zabave.

Odvojite jedan dan u nedelji da uradite nešto što tako dugo niste. Uživajte u osmehu voljene osobe i vašoj ljubavi, jer to je zaista lekovito.

Sada kada znate da briga o sebi nije sebična, već neophodna, kreirajte svoju mini self care rutinu, koju ćete praktikovati čim se vratite sa posla, kako biste nakon nje svom partneru došli sveži, nasmejani i puni ljubavi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp