Search
Close this search box.

Saveti za kreativnu dekoraciju uskršnjih jaja

Iako je Veliki petak, najtužniji hrišćanski praznik i u narodu označen kao dan žalosti, jer je Hrist tog dana stradao na krstu, za decu je on jedan od najradosnijih i najzanimljivijih praznika u toku godine.

Tradicija farbanja jaja, kao priprema za slavljenje Uskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika, kojim se proslavlja pobeda života nad smrću, jedna je od najposvećenijih i najnegovanijih tradicija kod našeg naroda.

Bilo da je kuća puna dece ili je to porodični dom zrelih ljudi, ceremoniji farbanja jaja prilazi se sa mnogo pažnje i radosti, jer pored toga što postoji pregršt opcija kada su u pitanju boje i nalepnice za jaja, ovo je idealna prilika da mnogi iskažu  svoju kreativnost i zabave se.

Iako je većina nas uhodano u proces ukrašavanja uskršnjih jaja, svi se radujemo nekoj inovativnoj ideji i stalo nam je da naša uskršnja trpeza izgleda lepo i puno života i boja. S obzirom da dolazi s početkom proleća ovaj praznik u naš dom donosi radosti, boje i neku čudnu, toplu energiju.

Pripremili smo za vas nekoliko  ideja za dekoraviju uskršnjih jaja, predlažemo da ih isprobate i zabavite se:

Dekoracija gumicama za tegle

Možete na veoma jednostavan način dekorisati svoja uskršnja jaja tako što ćete u raznim pravčima na njih zavezati gumice za tegle. Možete ih izukrštati, ređati u krug, vezivati u raznim smerovima, a zatim jaja ubaciti u farbu, kada skinete gumice, na jajima će ostati neobične šare.

Uskrs – Praznik novih početaka

Oblici od lepljive trake

Izrečite čvrstu lepljivu traku u različite oblike, cvetiće, kružiće, kvadratiće, trougliće… Zalepite ih na jaja, a zatim ih uvežite u tanku najlon čarapu i ubacite u šerpu sa bojom. Kada jaja izvadite iz čarape i skinete lepljivu traku, vaša jaja će biti zanimljiva i neobična.

Ukrasite jaja šljokicama i dekorativnim mrvicama

Tankom  četkicom, na već kuvanom jajetu iscrtajte lepkom različite oblike, a zatim uvaljajte u šljokice koje ste prethodno prosuli na neku ravnu površinu. Ovako dekorisana uskršna jaja izgledaće sjajno i privući će svačiju pažnju.

Krep papir

Krep papir u željenoj boji isecite na tanke, a dugačke trake, u njih umotati još topla, kuvana jaja i spustiti ih u posudu hladne vode u koju dodajete kašiku sirćeta. Kada se papir dobro prilepi za jaja, izvadite ih da se osuše, ali tako da se papir skroz ne stvrdne. Preporuka je da koristite više nijansi krep papira, jer se tako dobijaju nesvakidašnje boje.

Prehrambene boje

U kesu za zamrzivač sipajte po nekoliko kapi različitih prehrambenih boja i ubacite kuvano jaje, sa svih strana ga lagano tapkajte i dobićete jaje u na kome se boje prelivaju poput duge.

Jaje Bubamara

Ofarbajte jaja u crveno, a belancem od jajeta, četkicom napravite tufne po površini jajeta, a zatim ga uvaljajte u mak i dobićete jaja koja liče na bubamaru.

Čipkasta jaja

Kuvano jaje uviti u najlon čipku, a zatim spustiti u pripremljenu boju, nakon skidanja čipke, jaje će imati identičnu šaru.

Oslikajte jaja temperom

Ukoliko želite da oslikate već ofarbana jaja, razmutite tutkalo u posodicu s vodom, a zatim stavite toplo jaje u ovaj rastvor.  Kada se jaja osuše oslikajte ih temperama po želji.

Voštane boje

Kuvana jaja ispišite i iscrtajte voštanim bojama, pa ih tek onda ubacite u farbu. Voštane boje se neće skinuti sa ispisanih mesta i imaćete zanimljiva, personalizovana jaja.

Kolaž

Napravite razne oblike od kolaž papira, ali izaberite onaj samolepljivi. Na već kuvanom jajetu napravite različite, prezanimljive kolaže.

Dekupaž

Skuvajte jaja i sačekajte da se potpuno ohlade. Sa ukrasnih salveta, makazama pažljivo izrežite motive koje želite na svojim jajima. Mesto na kome želite da zalepite motiv premažite belancetom, koristeći četkicu. Na premazano mesto spustite motiv i tapkajte ga prstima od centra jajeta ka krajevima, pažljivo, da se salveta ne pocepa. Kada zalepite motiv, celo jaje iznova premažite belancetom.

Aluminijumska folija

Rastvorene akrilne boje nanesite na površinu dobro izgužvane alu folije. Skuvano jaje stavite u foliju i blago je obmotajte oko jajeta.

Najvažnija uskršnja lekcija

Pucketava folija

Skuvajte jaje i sačekajte da se ohladi. Na pucketavu foliju nanesite rastvorene akrilne boje, a zatim jajetom pređite preko nje. Ispupčenja ove folije na jajetu će ostaviti neobične šare. Ukoliko želite šarenije jaje, postupak ponovite sa još nekom bojom. Možete jaje i ofarbati u neku boju, a šare dodati nakon toga.

Bilje

Sakupite bilje sa zanimljivim cvetovima i listovima u dvorištu. List prislonite na jaje, zatim ga uvijte u čarapu najlon i stavite u farbu da se kuva. Dobićete prelepa jaja sa floralnim printom.

Nadamo se da su vam naše ideje pomogle da se odlučite za način na koji ćete ove godine dekorisati svoja jaja. Zabavite se i neka vaša uskršnja trpeza bude pravo bogatstvo različitih boja i dekoracija.

Ukoliko želite da se vaša jaja lakše ljušte na dan Uskrsa, stavite ih odmah  nakon kuvanja  u hladnu vodu.

I zapamtite, farbanje jaja je čin u kome treba da učestvuje čitava porodica, da se zbliži i zabavi.

Iskažite svoju kreativnost i uživajte u prazničnoj nedelji sa svojim voljenima.

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp