Search
Close this search box.

Saveti za zdravu ishranu: Kako pravilno jesti voće?

O da, sada kada je leto sve bliže, gubitak viška kilograma je definitivno postao glavna tema. Mnogi su se odlučili za rigorozne režime ishrane, neki su odlučili da smanje izvor šećera i ugljenih hidrata, a mi se u moru različitih saveta za zdravu ishranu pitamo: Kakav je status voća, odnosno popularne zdrave zamene za voljene slatikiše?

Mnogi nutricionisti reći će vam da sa voćem budete oprezni, da smanjite njegov unos, kako biste dodatno smanjili unos šećera i samim tim oslabili još malo, ali kao ni jednu namirnicu prirodnog porekla, ni voće ne treba potpuno iskljušiti iz ishrane, jer suština je u pravoj meri.

Najvažnije je da znamo da nije svako voće prepuno šećera i da nema isti glikemijski indeks, prema kome bi svakako trebalo da uskladimo količinu koju ćemo tokom dana pojesti.

Pored voćnih šećera koje u sebi sadrži, voće je bogato i vlaknima, vitaminima i mineralima, koji su neophodni našem organizmu, pa je važan deo naše svakodnevne ishrane.

Kako pravilno jesti voće?

Postoji nekoliko jednostavnih pravila o uključivanju voća u dnevni plan ishrane:

  • Optimalna dnevna količina voća je od 300 do 400g.
  • Vreme je veoma važno. Voće je najbolje konzumirati do 17h i to kao prvu dnevnu užinu.

Još nešto što je veoma važno: Voćni sokovi vam ne mogu zameniti voćku, pa kada se odlučite za unos voća, birajte da pojedete plod. Sokovi ne sadrže vlakna i sadrže gotovo duplo veću količinu šećera od celovitog voća, tako da i kada odaberete da sebe počastite ceđenim sokom, potrudite se da ga razblažite vodom u razmeri 50/50.

Dakle, ako ste odlučile da se hranite zdravo, svoj dnevni unos voća ograničite na doručak i tada birajte bobičasto voće, koje se sjajno kombinuje sa žitaricama, a ostatak dozvoljenog unosa pojedite za prvu užinu. Ne uskraćujte sebi osećaj slatkog, a kada ga već jedete birajte zdravu opciju, ali budite oprezni da ne preterate, jer leto je pred vratima. 🙂

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp