Search
Close this search box.

Šta je intuitivna ishrana?

San svake od nas je da možemo da uživamo u hrani koju volimo, bez griže savesti i nagomilanog viška kilograma. Međutim, uglavnom niko nema taj luksuz i konstantno živimo u potrazi za pravom dijetom, koja će nam pomoći da do leta izgubimo po koji kilogram.

Ipak, Geneen Roth je prilično nezdravim načinom ishrane uspela da skine 20 kilograma i da svoju kilažu održava više od dve decenije. Danas je ona specijalista za intuitivnu ishranu, a verujemo da sada svaka od vas šeli da zna o kakvom režimu ishrane je reč.

Sve dok je svoje telo mučila restriktivnim dijetama, Geneen nije bila zadovoljna rezultatima i vrlo često vodila je mukotrpnu borbu sa yo-yo efektom, a onda je odlučila da ne iscrpljuje svoje telo i da mu malo oduška. Počela je da osluškuje svoj organizam i da prati njegove potrebe, a posle samo nekoliko meseci rezultati su bili zapanjujući. Nešto kasnije ona je svoju intuitivnu ishranu pretvorila u revoluciju u svetu dijeta i režima ishrane, a danas su zagovornice ovog životnog stila i Demi Lovato, Oprah Winfrey i Jennifer Lawrence.

Osnovni princip intuitivne ishrane je osluškivanje i poštovanje potreba sopstvenog organizma. Poenta je da zaboravite na dijete i svom organizmu pružite režim ishrane, koji ga ne iscrpljuje i postepeno postaje vaš životni stil.

Da biste uspeli u ovom poduhvatu važno je da pre svega prihvatite svoje telo i naučite da ga volite onakvo kakvo ono jeste, jer zapravo sve je u našoj glavi. Sve dok našem organizmu restriktivnim dijetama šaljemo poruku da smo nezadovoljni njime, šaljemo mu poruku i da nam je njegovo zdravlje znatno manje važno od konfekcijskog broja koji nosimo, a upravo to je razlog što uprkos napornom izgladnjivanju mi i dalje ne gubimo na težini.

Intuitivna ishrana počinje sa pitanjem: Šta bismo želeli da pojedemo? Pri ovom režimu, akcenat je na telu koje već imamo i njegovim potrebama, a ne onom telu koje želimo. Ako osećate potrebu za nekom konkretnom namirnicom, to znači da vam vaše telo šalje signal da mu fali određeni vitamin, ili mineral. Naravno, to ne znači da možete jesti sve što vam padne na pamet, već da u umerenim količinama treba da zadovoljite svaku potrebu svog organizma. Uz to, postoje i negativni signali poput nadutosti, koji su takođe apel vašeg tela, na koje namirnice bi trebalo da zaboravite bar na neko vreme.

Intuitivna ishrana nije režim ishrane koji je namenjen striktno gubitku kilograma, ali nam može pomoći u redukciji loših navika, koje dovode do nagomilavanja viška kilograma. Njen cilj je zapravo redefinisanje pojma lepote i postavljanje sopstvenog estetskog ideala.

Ona dakle podrazumeva nekoliko načina da zavolite sebe i svoje telo, a da uz to poruku o toj ljubavi pošaljete i svom organizmu što je veoma važno. To ćete postići uz nekoliko jednostavnih lekcija na kojima se intuitivna ishrana temelji, a koju bi trebalo da usvoji svako od nas.

  • Dijeta ne podrazumeva ograničen unos kalorija, već stalan i kvalitetan način ishrane.
  • Utolite glad, ne iscrpljujte svoje telo.
  • Naučite da jedete ni premalo ni previše, već onoliko koliko vam je potrebno.
  • Naučite da uživate u hrani koju jedete, jer mozak na taj način brže i efikasnije prima informacije o sitosti.
  • Prihvatite svoje telo, njegovu građu i genetiku i naučite da ga učinite najlepšim mogućim u skladu sa njegovim mogućnostima.

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp