Search
Close this search box.

Šta se dešava sa vašim telom kada nemate seks

Ako prolazite kroz period apstinencije, čuvajte se. Vaši intimni delovi obrašće paučinom, vaše prepone će biti poput pustinje u oluji i niko više neće moći da dopre do vaše intime – nikada više. Al’ za malo. Postoje određene posledice koje naše telo snosi kada smo bez seksa, ali one su uglavnom neznatne, jer se samo radi o tome da ne dobijamo određene koristi koje redovan seks donosi. Jeste bezveze, znamo, ali nećete se zalediti, neće vam izrasti novi himen i nećete izgubiti sposobnost da priđete intimnim zonama vašeg (budućeg) partnera ili pasti mrtvi iznenada od seksualnih frustracija. 

Nedostatak seksa ima uticaja na telo, ali ti uticaji nisu opasni po život, niti će se isprečiti na vašem putu do sledeće seksualne avanture. Evo koji su:

Ne, nećete se ,,suziti”

Neupražnjavanje seksa vas neće ,,suziti”. To je urbani mit. Osećaj stegnutosti ,,dole” nije posledica broja seksualnih partnera, a pauza od seksa vas ne čini ,,ponovo devicom” i vaš himen neće ,,ponovo izrasti”, uprkos svemu što ste možda čuli u WC-u u srednjoj školi. Ono što jeste tačno je da tkiva u vagini mogu da se oslobode navike opuštanja, pa će onda biti potrebno vremena da se opuste sledeći put kada budete imali odnose. Dakle – nema brige!

Vaš imuni sistem je ranjiviji

Seksualna aktivnost zapravo pozitivno utiče na vaš imunitet. S druge strane, nažalost, ako niste baš ,,zauzeti” po tom pitanju, onda ste uskraćeni tih pozitivnih uticaja i možete biti podložniji bolestima i infekcijama koje bi vaše telo inače blokiralo.

Vaš libido može opasti

Ovo još uvek nije u potpunosti razjašnjeno. Neki eksperti kažu da regularnom seksualnom aktivnošću podstičete libido, a da će se, sa druge strane, u periodu apstinencije vaša seksualna želja vremenom smanjiti, jer vaše telo prestaje da reaguje na uzbuđenja. Drugi se, pak, sa tim ne slažu, tako da može biti da je to individualno i da zavisi od vaših ličnih seksualnih iskustava.

Možda ćete biti više pod stresom

Istraživanja su pokazala da su ljudi koji nisu imali redovan seks skloni udarima povišenog pritiska tokom stresnih situacija, što nije slučaj sa onima koji imaju redovne odnose. Naročito ako ste navikli da vam seks služi za oslobađanje od stresa. U tom slučaju njegov nedostatak može da ima negativan uticaj na vaše suočavanje sa stresnim situacijama.

Drastično smanjujtete rizik od bolesti urinarnog trakta

Ovo su zapravo dobre vesti. Dok je očigledno da odsustvom seksa smanjujete rizik od polno prenosivih bolesti, utešno je da će vas i infekcije urinarnog trakta zaobići, jer su one najčešće uzrok prenosa bakterija tokom odnosa.

Nećete koristiti svoj celokupni intelektualni potencijal

Postoji bapska priča da vas apstinencija čini pametnijima. Istina je zapravo obrnuta: Naučnici su demonstrirali da seksualna aktivnost podstiče rast neurona u hipokampusu mozga. U toku apstinencije se to ne dešava. Tako da, ako ste uspeli da rešite ukrštene reči prvi put posle dužeg vremena, to nije zato što vam mozak bolje radi. To verovatno znači da vam je dosadno. Ako nas razumete! 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp