Švajcarska – raj među Alpima

Sa alpskim pozadinama, svetlucavim jezerima i srednjevekovnim srcima, ovi švajcarski gradovi ubrajaju se u neke od najslikovitijih destinacija u Evropi.

Krenimo u obilazak!

Dobitna kombinacija: opušteni Lugano

lugano

foto: myswitzerland
foto: myswitzerland

Dramatično pozicioniran na predivnom plavom jezeru, dok ga planine zaštitnički okružuju, Lugano ostavlja bez daha. Ako stižete vozom, dođite do centra grada uspinjačom i upijajte redak vazduh koji struji ovim bogatim ulicama. Krenite 500 metara na istok, kroz elegantne i fantastično uređene parkove do Kastanjole, a tamo se zaputite stazom Sentiero dell’olivo koja vodi 3,5 kilometara kroz priobalske maslinjake, do Gandrije, preslatke grupe kuća koje se nalaze na brdima, blizu granice sa Italijom. Ova šetnja je očaravajuća, a dovešće vas do predivnog, starinskog sela koji pruža odličan izbor za ručak i prigodnu vožnju trajektom nazad do grada.

Da li ste za liker u Huru?

Chur_2008_(1)

chur

Priča se da je ovo najstariji grad u Švajcarskoj (prvi put nastanjen 3900. god. p.n.e). Planinsko okruženje i stari grad bez saobraćaja je nešto što svako mora videti i doživeti. Probajte da se popnete do najviše tačke grada (1800m nadmorske visine), probajte lokalni liker od višnje ili posetite mnoštvo arheoloških nalazišta – od praistorisjkih, preko rimskih do srednjevekovnih. Nećete ići gladni, naravno. Grad je pun gurmanskih restorana i autentičnih kafića.

Gore – dole po Lucernu

lucerne

lucern

Lucern ima jako privlačan, stari srednjevekovni grad, ali istovremeno i sve atribute modernog. Obala kraj jezera je predivna, reka ima dva pokrivena mosta (jedan sagrađen 1333. godine) i promenadu punu barova i kafića. Među zidinama grada nalazi se kula iz 13. veka koja pruža pogled na grad i okolinu. U tipičnom švajcarskom maniru su stanice za voz, autobus i čamac blizu jedna drugoj, te vas ohrabruju da krenete na magično razgledanje duž jezera.

Šafhauzen i Rajna

schaff

šafhauzen

Ovaj predivan srednjevekovni grad nalazi se na otprilike sat vremena vožnje od Ciriha. Šetnja pored Rajne će vas odvesti do najšireg vodopada u Evropi (249 metara), uz sjajne vožnje čamcima, a tu je i predivan zamak koji vas naprosto zove da ga istražite. Ako idete u decembru, ne propustite Božićni vašar i neobičnu tradiciju gde Deda Mraza kroz ulicu vodi grupa muškaraca koja veselo udara u velika zvona.

Bern nije jama

bern

bern2

Stari grad Bern, koji je pod zaštitom UNESCO-a, je raj za šetnju i istraživanje. Medveđa jama (Bärengraben), koja je pod upravom gradskog zoološkog vrta sada mnogo bolje izgleda – životinje imaju mnogo više mesta po kome mogu da se kreću. Do 27. novembra postoji fantastičan lajt šou na švajcarskom parlamentu, baziran na priči o Materhornu. Postoje mnogi klipovi na Jutjubu, ali to je nešto što se zaista mora doživeti lično.

Istraživanje Nešatela

neuchatel

nuchatel2

Ovaj mali grad možda nije poznat poput Lugana ili Lucerna, ali definitivno zaslužuje podjednaku pažnju. Na pola sata od granice sa Francuskom, situiran je na planinskoj padini Jura, pored jezera, i okružen je vinogradima. Star je 1000 godina i jedno od najpoznatijih mesta tamo je gradski zamak, koji datira iz 12. veka. Dok šetate ulicama gradskog centra, uživaćete u kamenim zgradama. Jezero i gradići oko njega su nešto što morate videti iz čamca, a za vreme Dana državnosti, 1. avgusta, hiljade vatrometa lansira se odasvud i reflektuje se na mirnoj jezerskoj vodi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp