Search
Close this search box.

Zašto bi deca trebalo da odrastaju u tišem okruženju

Ispostavilo se da okruženje deteta igra veoma važnu ulogu u razvoju govora, naročito kada deca uče nove reči dok su još mala. Nova studija sa Univerziteta u Viskonsinu pokazala je da TV i ostali izvori pozadinske buke mogu imati duboki efekat na razvoj rečnika kod male dece. Štaviše, mogu ih sprečiti da uopšte nauče bilo šta.

Naučnici su istražili preko 100 deteta između dve i dve i po godine i pokušali su da ih nauče novim rečima. Jedna grupa je bila okružena bukom u pozadini, dok je druga bila u tišini. Druga grupa pokazala se znatno uspešnijom od one u kojoj je bilo buke; pažnju te dečice odvlačilo je nešto drugo.

Savremeni domovi ne mogu bez TV-a, radia i drugih sredstava koja odvraćaju pažnju, a to može u velikoj meri uticati na razvoj rečnika kod deteta.

dete

Poenta je da bi roditelji trebalo da budu svesni koliko različitih glasova postoji u njihovom okruženju, dok komuniciraju sa svojom malom decom. Trudite se da smanjite jačinu televizora ili bilo kakvih izvora glasova koji mogu uticati na koncentraciju vaših najmlađih.

Najbolje je, naravno, da što više vremena provedete pričajući i čitajući im razne priče, jer će na taj način mnogo efektivnije razvijati svoju maštu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp