Zašto nije važno koji ste fakultet završili

Sećam se da sam se, kao maturantkinja, danima opterećivala mislima o tome koji fakultet da upišem. Društvenjak sam bila oduvek, te sam kategorički odbila prirodne nauke kao opciju (iako ih maksimalno cenim). Ipak, kada govorimo o društvenim naukama, i tu postoji široki izbor, pa je teško sve to sagledati i realno o tome misliti kao osamnaestogodišnjakinja.

Engleski? Menadžment? Istorija umetnosti? Jako je teško prelomiti. Ja sam u nekom, može se reći, poslednjem trenutku odlučila da nastavim da se bavim jezicima. Kada sam završavala fakultet, nisam ni sanjala da ću pisati za MCT, a opet, evo me – i uživam u sticanju novih veština! Forbes je nedavno objavio priču na sličnu temu – fakultet koji smo završili neće biti presudan u dobitku posla. Ispostavilo se da je to slučaj sa mnogim novopečenim akademskim građanima koji su završili fakultet društveno – humanističkih nauka, kako kod nas tako i u svetu. Evo i zašto.

  1. Vaša diploma je preduslov za kompetentnu radnu snagu – šta ste završili je nevažno. U poslednje vreme poslodavce ne zanima koji fakultet ste završili, važnije je da ste ga pohađali.
  1. Neke profesije povlače bolje zarade, ali vaš smer ne mora da se poklapa sa tom strujom. Stvarni svet ne zanima vaša diploma toliko koliko ga zanima vaša radna etika i stav.
  1. Vaše iskustvo, bilo na poslu ili van posla, je ono što ljudi primećuju.
  1. Razmišljajte o veštinama, ne o temama isključivo vezanim za vaš fakultet. Poslodavci žele da se uvere da možete da rešavate probleme, da jasno komunicirate i da kritički razmišljate – ono šta ste završili nema veze sa demonstracijom ovih veština.
  1. Bolje ćete performanse imati ako ste usklađeni sa svojom svrhom. Svrha vam daje energiju. Ako završite nešto što vas je zaista zanimalo, tome ćete maksimalno posvetiti pažnju, trud i entuzijazam koji će preći u uspeh.
  1. Vaši kontakti su bitniji nego vaš smer. To što ste izabrali smer koji će vam obezbediti dobro plaćen posao ne znači da ćete postati instant bogati. Na to utiče mnoštvo drugih faktora, a onaj koji je vrlo važan je poznavanje pravih ljudi.

Koji ste fakultet vi završili? Da li je bio od suštinske važnosti za vašu karijeru?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp