Search
Close this search box.

Kako da povećate inteligenciju svog deteta?

Rad sa detetom najveći je zahtev koji se pred vama pojavi, kada postanete roditelj. Razvoj dečije inteligencije zahteva posvećen trud, još od najranijeg uzrasta vaše bebe, a iz dana u dan, primetićete da vam treba sve više veština. Da biste te veštine stekli i svom detetu pomogil da inteligenciju razvije do maksimuma, mogli biste da se prijavite na Doman kurs namenjen roditeljima dece tipičnog razvoja od 0 do 6 gpdina. Koji pored izuzetno praktičnog ima i humanitarni karakter.

Doman kurs roditeljima nudi veštine i alate potrebne za rad sa decom kod kuće. Reč je o Doman metodu, koji vam omogućava da od svoje dece izvučete pun kapacitet. Ovaj metod koristi se preko šezdeset godina, a brojna istraživanja su pokazala da se deca koja prate Doman metod razvijaju duplo brže od ostale dece.

Online Doman kurs ima i humanitarni karakter. Obzirom da je Doman Metod jedan od najboljih na svetu za razvoj dece sa poteškoćama u razvoju, kupovinom ovog kursa direktno donirate 70% deci sa posebnim potrebama i njihovim stipendijama na Doman Institutu. 30% ide samom Institutu koji će od tih sredstava dalje razvijati dodatne programe.

Nešto više o samom kursu i Doman metodu otkrila nam je Ivana Mitrović, defektolog, specijalni pedagog.

Šta zapravo karakteriše Doman metod (ili koncept)?

Doman metod je holistički, integrativni pristup koji pomaže roditeljima da razviju potencijal svog deteta. Ovaj metod pomaže roditeljima da znaju šta je potrebno za pravilan rast i razvoj deteta od njegovog rođenja. Pomaže nam da saznamo koji su to elementi koji su detetu potrebni da bi se njegov mozak pravilno razvijao. Obuhvata sve aspekte detetovog razvoja, fizički, intelektualni, vizuelni, senzorni kao i socijalni.

Koji su benefiti ove metode?

Daje nam temelje koje će detetu pomoći da sve što kasnije usvaja usvaja sa lakoćom. Deci će biti omogućeno prirodno okruženje, koje će na njega delovati stimulativno. Primer koji ću vam dati, ako detetu omogućite prirodno fizičko okruženje, ako se dete kreće slobodno ono će kasnije u životu biti spretno, voleće sport. Ovim programom podstaćiće se kognitivni, intelektualni, govorni razvoj vašeg deteta.

Doman metod je prvenstveno namenjen za decu sa teškoćama u razvoju. Međutim, u Srbiji je, prvi put spreman i kurs za decu tipičnog razvoja. O kakvom kursu je reč?

Doman metod se već 60 godina bavi decom sa teškoćama u razvoju i imaju veliko iskustvo u radu. 30.000 dece je prošlo kroz ovaj institut. Puno uspešnih priča imaju iza sebe i mogu slobodno da kažem da ne postoji bolja institucija na svetu koja može da kaže šta je potrebno za pravilan razvoj deteta od njih. Oni su sva svoja znanja pretočili i u kurs za decu tipičnog razvoja. Ovaj kurs će pomoći roditeljima da bolje razumeju razvoj svog deteta, da poboljšaju komunikaciju sa svojim detetom, da organizuju ishranu deteta koja mu pomaže da napreduje kao i da razumeju način kako dete gleda na svet. 

Kome je namenjen?

Namenjen je deci tipičnog ravoja od 0-6 godina. I malo starija deca mogu primenjivati delove programa.

Koje nedoumice će roditelji rešiti i na koja pitanja će dobiti odgovor kroz ovaj online kurs?

Edukatori su obučeni da nauče roditelje da pomognu svojoj deci da napreduju u najvažnijim oblastima života. To su fizički razvoj, društveni razvoj, razvoj govora, kognitivni razvoj, ishrana i suplementacija, senzorni razvoj. Pomoći će im da razumeju koliko je važna ishrana (način spremanja i konzumacija,šta svaki obrok treba da sadrži, kako detetova ishrana da bude bogata,higijena u kuhinji i sl.), koliko je san važan za razvoj, kako da dete nauči strane jezike, kako da nauči da čita koristeći posebne Doman kartice i sl.

Novac ide u humanitarne svrhe, za šta će biti utrošen?

Doman institut prvenstveno radi sa decom sa poteškoćama (preko 100 porodica imamo sa naših prostora), te porodice rade jedan dugotrajan program i nije kao ovaj kurs gde ćete dobiti savete šta da radite sa vašim detetom. To je jedan dugotrajan proces, koji zahteva puno rada, ali je i vrlo nagrađujući. Učešćem ljudi na kursu 70 % novca ide za porodice dece sa teškoćama u razvoju koje pohadjaju Doman program. Taj novac ide u fond za stipendiju porodica dece sa teškoćama u razvoju. To će im pomoći da se troškovi smanje (njihov godišnji trošak je oko 4000 dolara godišnje).

Šta je ono što svaki roditelj može već danas da primeni iz Doman metode i da time unapredi život svog deteta?

Čitajte svojoj deci svaki dan, koliko god bili mali čitajte. Čak i kada vam se učini da deca ne mogu da prate dajte im priliku, oni to razumeju. Osnivač instituta Glen Doman je jednom rekao “Mozak je jedina vrsta posude u koju što više stavljaš ona više prima”. Dečija sposobnost da apsorbuje informacije je neverovatna i to se ne treba zanemariti. Možete pročitati knjigu koja je prevedena na naš jezik “Kako da povećate inteligenciju svoje bebe”, ona se odnosi na decu tipičnog razvoja. Ta knjiga će vam pokazati kako da lako i sa zadovoljstvom naučite svoje dete da čita, razume  matematiku i poveća svoje potencijale za učenje. Obezbedite prirodno okruženje za svoje dete, da dete može da se kreće i razvija svoju motoriku, stimulativno okruženje.

Foto: Photo by olia danilevich from Pexels

Ružica Petronijević

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp