Search
Close this search box.

10 knjiga koje bi svako od nas trebalo da pročita – bar jednom!

Proleće je predivno, ali sa sobom nosi i priličan broj kišnih dana, koji su idealni opuštanje, a samim tim nam daju i više vremena da se posvetimo sebi i uplovimo u svet dobre knjige. Zato smo rešile da podelimo sa vama listu najuticajnijih i najboljih knjiga svih vremena. Proverite koliko ste njih pročitali i javite nam da li imate svoju omiljenu!

Ubiti pticu rugalicu – Harper Li

rugalica

Izdat 1960, ovaj bezvremeni klasik istražuje ljudsko ponašanje i kolektivnu svest ,,Dubokog istoka“ tokom ranog 20. veka. Humor je ispleten pramenovima predrasuda, mržnje, licemerja, ljubavi i nevinosti, i tako je nastao jedan od najboljih romana ikada.

1984. – Džordž Orvel

orvel

Iako je 1984. prošla, svet totalitarizma, kontrole, straha i laži koje nam je Orvel ovde predstavio ne može biti relevantniji do dana današnjeg. Uplovite u život Vinstona Smita dok se bori sa svojom naravi u razvoju, u svetu gde su  individualnost, slobodna volja i ljubav zabranjeni.

Hari Poter i Kamen mudrosti – Dž.K. Rouling

hari-poter-i-kamen-mudrosti

Spremne smo da se kladimo da ste svi čuli za Harija Potera kroz filmove, a da li ste pročitali knjige? Pridružite se Dečaku koji je preživeo na svom putu u svet magije. Posetite Hogvorts, upoznajte svoje omiljene likove i gledajte kako Hari raste u jednog od najpoznatijeg lika iz knjiga svih vremena.

Gospodar prstenova – Dž.R.R. Tolkin

lotr

Srednja zemlja je predivan fantastični svet ispunjen turbulencijama, herojima, zlom i nevinošću. Iako se misija našeg glavnog lika, Frodoa Baginsa, čini nemogućom za ispuniti, ova trilogija je priča o trijumfu, čak i pod nemogućim okolnostima.

Veliki Getsbi – F. Skot Ficdžerald

veliki_getsbi_laguna

Objavljen 1925, Veliki Getsbi istražuje dekadenciju ,,doba džeza“ i jednog čoveka koji nas upoznaje sa svetom gde čak i oni koji najviše uživaju u životu ne mogu da kupe i ljubav.

Gordost i predrasuda – Džejn Ostin

gordost-i-predrasuda-vulkan

Jedan od najpoznatijih romana svih vremena, Gordost i predrasuda predstavlja detalje udvaranja između dva suprotstavljena lika u svetu gde su maniri i učtivost od suštinske važnosti.

Dnevnik Ane Frank

dnevnik_ane_frank

Nezaboravan dnevnik koji će ostaviti trajan utisak na vas, oslikava život mlade devojke dok se krije od nacista. Uprkos svojim okolnostima, Ana veruje da su ljudi ipak dobri u duši i da je svet pun lepote. Jednostavno, ovo delo će vam promeniti život.

Kradljivica knjiga – Markus Zusak

kradljivica_knjiga-laguna

Smešten u Nemačkoj 1939, ovaj roman prati Lisel dok spasava knjige od nacista. Za to vreme, njena porodica je sakrila jevrejskog vojnika u svom podrumu, a stradanje se čini bližim nego ikada. Doživite hrabrost koja se retko viđa u svetu i prijateljstvo koje se formira u najneverovatnijim mogućim situacijama.

Hobit – Dž.R.R. Tolkin

delfi_hobit_dz_r_r_tolkin

Iako su filmovi podugački, Hobit je izvorno napisan kao kratka dečija knjiga. Upoznajte svoje omiljene likove po prvi put, dok nezaboravni Bilbo Bagins prelazi okrutne predele Srednje zemlje kako bi se suočio sa zmajem.

Devojčice – Luiza Mej Alkot

littlewomen4

Pridružite se životu četiri sestre, od kojih je svaka različita, i gledajte kako rastu tokom 19. veka u šarmantnoj Novoj Engleskoj. Doživite njihove borbe i mane, dok stasaju u jake žene.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp