Search
Close this search box.

#girl talk: Kako da razumete i ublažite emocionalnu bol?

emocionalna bol

Emocionalna bol stvarna je koliko i fizička, ali čini se da fizička štete na telu zaceljuje mnogo brže od slomljenog srca. Ipak, i slomljeno srce vremenom zaceli, što je utešno, kada ponovo prolazimo kroz fazu emocionalnog bola.

Glavno pitanje je kako da se saberete i naučite da živite sa emocionalnim bolom iz dana u dan, kad je ona toliko intenzivna da vas često ophrva i vraća na početak, nemoćne da napravite korak napred.

Pročitajte: Kada je pravo vreme da se obratite psihoterapeutu?

Sveobuhvatna, razorna, ali pre svega iscrpljujuća, emocionalna bol je iskustvo sa kojim se svaka od nas u životu suoči bar nekoliko puta. Ipak, svaki put boli kao da je prvi i uprkos prethodnim iskustvima potpuno smo nemoćni da pomognemo sebi.

To koliko će ova situacija trajati zavisi od emocije sa kojom se suočavate, ali i veštine i snage da kroz to prođete spremni da se nosite sa svojim emocijama. Uredu je da imate potrebu da odbolujete, ali pre ili kasnije morate naći način da sa tim bolom živite, a što pre to uradite, to bolje po vas.

Ukoliko ne možete da savladate svoje emocije one će često naći način da se manifestuju u vidu depresije, preteranih izliva besa, napada plača, ali i glavobolja, mučnina, tahikardije i fizioloških promena u organizmu.

Kako biste se ipak uspešno izborili sa izlivom emocija potrebno je da prvo utvrdite uzrok emocionalne boli, koja ima svoje okidače duboko u vama samima.

Pročitajte: Osećanja koja potiskujete otkrivaju koliko ste zapravo emocionalno zreli

Uz samorefleksiju, podršku dragih ljudi, porodice i terapeuta u nekom trenutku bićete potpuno spremni da se suočite sa emocijama, pobedite ih i okrenete novu stranicu na putu ka isceljenju.

Priznajte sebi emocije, prihvatite ih, a onda uz podršku i pomoć nađite način da se sa njima borite. Put neće biti lak, ali kada iz njega izađete kao pobednik shvatićete da je vredelo, da ste jači, samosvesniji i spremniji za nova životna iskustva i poglavlja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp