10 nagoveštaja da nam praznici stižu!

Iscepali smo sve listove sa naših zidnih kalendara. Decembar je tu. Sa prvim danima decembra, svuda oko nas, konfuzno i niotkuda pojavljuje se transparentno: PRAZNICI NAM STIŽU! I koliko god da smo skeptični prema ovom dobu godine, u svakome od nas krije se doza euforije koja samo čeka svoj trenutak da nas obuzme.

Međutim, ono što stvarno nagoveštava da praznici kucaju na vrata je:

cocacola2

Koka-kolina reklama! Ne znam kako vama, ali meni je ovo prvi i omiljeni signal praznične atmosfere. Predivne pesme, ali jos divnije poruke zajedništva, ljubavi, podrške i prijateljstva. Ono što smo možda ostavili u staroj, ali ćemo svakako poneti u Novu godinu. Ove reklame mirišu na detinjstvo, Deda Mraza i ušuškanost! Najprodavaniji brend na svetu jednostavno zna kako da nas svake godine obori sa nogu!

Filmovi sa prazničnom tematikom. Počeće vrlo uskoro, nećete se ni okrenuti kako treba, a već će doći vreme kada ćete svakog dana provesti dva sata da odgledate Sam u kući, koji je definitivno marker prazničnog duha u našim domovima. Pored ovog ciklusa od 4 filma koji će nas, iako ih znamo napamet, uvek nasmejati do suza, tu su i mnogi drugi filmovi sa novogodišnjom i božićnom tematikom. Ako ćete me poslušati, ovo je svakako i pravo vreme za put u Hogvorts!

Pogledajte naše preporuke za najromantičnije filmove koje morate pogledati ove zime!

dzemper

Džemperi, kape, šalovi, rukavice: Ulice su postale raznobojne, došlo je doba da se ušuškamo! Ovi modni detalji, osim što su šarmantni i neodoljivi, jako su topli i čuvaju nas od hladnoće i oštrog vazduha. Možete izabrati vesele ili zimske boje, čak i neke detalje, pahuljice, irvase ili Deda Mraziće. Na taj nacin, praznici će ići svuda sa vama, a pored toga bićete i dobro ugrejani. Svakako je džemper najdivnija stvar od ovde navedenih. Pored osećaja toplote, asocira na baku koja ga je isplela sa puno ljubavi za vas, a pre svega to je najadekvatnija zamena za topao zagrljaj, ako je on možda izostao…

Topla čokolada, čaj, kuvano vino: O ovome smo vam već govorili, ali zima koja nam polako stiže nikako ne može da prođe bez ovih društvenih rituala koji nas mogu zagrejati i to ne samo u fizičkom smislu! Ovo je poziv na razgovor i uživanje.

cebad

Dani koje provodimo u krevetu pod gomilom ćebadi! Hmm, ili možda samo maštamo o njima? Svakako, kada god imamo vremena za izležavanje, to vreme je obavezno iskoristiti! Jednostavno je neophodno leškariti u toplom i maštati, ušuškan u gomilu mirišljavih pokrivača koji vas štite od surovih vetrova iza površine vaših prozora.

Dekoracija: Beograd je mozda i pre nego što smo to očekivali poprimio svoje praznično ruho, a ono se sprema i za sve druge gradove. A kada ulice postanu šareni nagoveštaj onoga što nam se približava, ta šljokičava euforija polako se uvlači i u naše domove. Kupuju se novi ukrasi i pažljivo se smišlja novi izgled vaše jelke. Deca se posebno raduju ovom porodičnom ritualu, koji oko jedne tako zanimljive tradicije okuplja sve ukućane od najmlađih do onih najstarijih!

pokloni

Lista poklona: ovo je definitivno vreme u kome želimo da iznenadimo voljene! I već sada pažljivo osmišljavamo idealan poklon za svaku dragu osobu. Knjige, nakit, šal i rukavice, ali i slatkiši, sve ove sitnice naći će se na vašem spisku. Ali ono što je ključno, jeste da je sreća u malim znacima pažnje! Pokazati važnim ljudima da vam je stalo najlepši je poklon koji im možete dati!

Vreme je za Dikensa, narode! I za književnost uopšte, ali kada su praznici na vratima, ja se uvek setim Božićne priče i duha prošlih, sadašnjih i budućih božića! Toliko je toga što smo u odrastanju naučili od Dikensa i zato mu se vratite. Za povratak u detinstvo uvek je pravo vreme!

klizanje

Klizališta: Počela je i ta čarolija. Klizališta su otvorena i svako je pronašao neko vreme koje će sa voljenima provesti na ledu. Smeh, provod i druženje, to je nešto najlepše što nam praznici donose!

Moj omiljeni praznični nagoveštaj jesu praznični vašari. Mojoj sreći nije bilo kraja kada sam ugledala da su brvnarice za Trg otvorenog srca postavljene! Znate li šta to znači? Gumene bombone stižu na ulice! Osim toga, štandovi sa toplim napicima, vaflima, sendvičima i svim ostalim poslasticama kako slatkim tako i slanim. Ulice postaju sve punije i u hrpi sveta vi bar na trenutak zaboravite sve i osećate se srećno jer ste deo sveta!

Ako ćemo tražiti sinonim za praznik, neka to bude ZAJEDNO! Uživajte u svemu ovome sa voljenim ljudima! A ako ne u ovome, onda svakako u nečemu što vas ispunjava i inspiriše, ali neka bude uz njih! Da li ćete jesti lenju pitu, gledati film ušuškani pod jedno ćebe, peći zajedno jabuke ili kuvati vino, možda organizovati maraton Diznijevih crtaća, ili ćete se samo šetati ukrašenim ulicama sa rukom u ruci… Nije ni bitno! Bitno je da i u ovoj užurbanoj i euforičnoj atmosferi kažete i pokažete ono najvažnije, a to je: molim, hvala, nedostaješ i volim te!

Teodora Vuković
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp