10 odličnih filmova koje preporučujemo!

Ukoliko ste ljubitelj sedme umetnosti, došli ste na pravo mesto. Naredne redove posvećujemo isključivo dobrim filmovima. Bilo da ste ljubitelj romantike, misterije ili drame, na našoj listi filmova sigurno ćete pronaći nešto što će vam se dopasti. Obavezno sačuvajte ovaj članak – obećavamo vam da ćete poželeti da mu se vratite!

Passengers (2016)

Nekolicina putnika, u potpuno opremljenom svemirskom brodu, putuje do nepoznate planete. Svi se nalaze u specijalnim kapsulama koje ih održavaju u životu i u kojima ne stare. Putovanje traje 120 godina, međutim, zbog kvara na jednoj kapsuli Džim, inženjer mehanike, se budi 90 godina ranije no što bi trebalo. Posle godinu dana samoće i komunikacije isključivo sa robotom Arturom, Džim odlučuje da počini samoubistvo i spreči produžetak svoje patnje. Međutim, u jednoj od kapsula ugleda prelepu Auroru i tu počinje njegova borba sa samim sobom da li želi da je probudi ili ne. Buđenje bi za Auroru, kao i za njega, značilo sigurnu smrt na brodu – jer neće doživeti da stignu do odredišta, s obzirom da je do tamo ostalo još 90 godina putovanja. No ipak, posle mnogo razmišljanja Džim kvari njenu kapsulu i ona se budi, ubeđena da je kvar bio slučajan i da Džim nema veze sa tim. Njih dvoje provode nezaboravne nedelje na brodu i zaljubljuju se jedno u drugo. Međutim, Aurora saznaje istinu, da ju je Džim, ljubav njenog života, sebično probudila i osudila na smrt na brodu.

Arrival (2016)

Još jedan film iz žanra naučna fantastika na ovoj listi. Kada je reč o ovom filmu, radnja je smeštena u sadašnjosti i prati pojavu 12 misterioznih NLO objekata na Zemlji. Američka vojska regrutuje doktorku Luizu Benks, najboljeg prevodioca i poznavaoca jezika na svetu i fizičara Iana Donelija koji imaju zadatak da stupe u komunikaciju sa vanzemaljcima i otkriju da li su oni došli u miru ili ne. Paralelno sa situacijom na terenu Luiza počinje da ima nepovezane snove i vizije o njoj, njenom budućem životu i braku sa njoj još nepoznatim muškarcem.

Eartquake (2016)

Film je baziran na istinitoj priči i prirodnoj nepogodi koja je 1988. godine pogodila Jermenski grad Spitak i okolna mesta. Prikazuje neverovatne scene razaranja grada, ali i života u Spitaku pre i posle strašnog zemljotresa. Priča o ljudima koji su umirali kako bi spasili druge.

What If… (2012)

Radnja filma počinje kada Demetris, neženja od 33 godine, koji živi sam, sa ženkom nemačkog ovčara Lonesomem, jedne večeri mora da donese jednu sasvim ,,svakodnevnu” i običnu odluku – da li da izvede svog psa napolje ili da je pusti u dvorište. Međutim, ta odluka postaje odluka njegovog života. Ako izađe upoznaće Kristinu, ljubav svog života. Ako ne izađe neće je upoznati… bar ne te večeri. Film prati paralelno dve radnje – onu kada on ipak izađe i onu kada on ne izađe te večeri. Ovo je zapravo jedna priča ispričana na 2 načina. Priča koja govori o tome da li prava ljubav zaista postoji. Priča koja će vas naterati da se zapitate postoji li sudbina i da li se ona može ostvariti na više načina.

Miracles from heaven (2016)

Film je baziran na knjizi ”Three miracles from hevaen’‘ autorke Kristi Bim, a pomenuta knjiga bazirana je na istinitoj priči. Za one koji veruju u čuda, koji veruju u Boga – za one koji veruju u moć vere. Govori o devojčici koja boluje od teškog poremećaja rada creva za koji još nije pronađen lek i koja se čudom izleči kada preživi strašnu nesreću.

Race (2016)

Još jedan film baziran na istinitoj i potresnoj priči koja je zatekla svetskog, atletskog rekordera Džesija Ovensa, afroameričkog olimpijca, u toku i posle Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine. Ove Olimpijske igre, organizovane u predvečerje II Svetskog rata, bile su Hitlerov potez da svima pokaže i dokaže kako su Nemci (arijevci) superiorna svetska rasa. Nemačka jeste osvojila najviše medalja na ovim igrama, ali je slast pobede Hitleru oduzeo jedan nearijevac, pa još i afroamerikanac, superiorno trijumfujući nad nemačkim sportistima.  Film govori o tome koliko je težak životni put afroameričkog (i jevrejskog) stanovništva bio tokom prve polovine 20. veka, ali i kasnije. Džesi Ovens ponosno je branio boje američke zastave u srcu nacističke Nemačke, osvojio 4 zlatne medalje i postavio 4 svetska rekorda, a onda na prijemu u Njujorku bio primoran da u salu uđe kroz vrata za poslugu, jer je njegova koža crne boje. Bela Kuća nije priznala Ovensove medalje za vreme njegovog života, ali je 1990. posthumno nagrađen od strane Džordža Buša medaljom ”Congressional Gold Medal”.

Signed, sealed, delivered (2013)

Radnja ovog filma vezana je za ogranak američke pošte za izgubljena pisma. Zapravo, tu završavaju sva pisma koja nisu upućena na dobru adresu, koja su oštećena u transportu, pa se ne vidi ime primaoca ili su jednostavno zalutala. Oliver, vintage lik, vodi svoj tim veoma uspešno, ali se situacija zagreva kada se njegovom timu priključi jedna savremena dama, kompjuterski genije, kako bi poboljšala rad ekipe i brzinu pronalaženja pravih adresa za izgubljena pisma. Film prati ljubavnu priču Čarlija i Keli koji se upoznaju i zaljubljuju na prvi pogled. Provode savršen dan u gradu, ali ono što Čarli ne zna jeste da je Keli teško bolesna. Posle tog dana mnoge stvari su se desile i oni se nisu više sreli. Kelino pismo je zalutalo i dospelo pred Olivera i njegov tim koji su ga morali otvoriti i pročitati kako bi saznali kome je upućeno. Čitava ekipa pokušava da spoji zaljubljeni par.

How to fall in love (2012)

foto: Crown Media Holdings, Inc./Eike Schroter.

Harold je zgodan momak sakriven ispod štreberskih naočara i gomile vintage odeće, bez samopouzdanja i ozbiljne veze. Toliko je očajan da mu drug savetuje da ode na časove kod dejting savetnika kako bi naučio kako da komunicira sa devojkama. Ani se vratila u grad i uselila kod svoje sestre, u potrazi je za poslom, ali joj generalno u poslednje vreme sve ide nizbrdo. Ne znajući da je ona kriva za to što se Harold nikada nije oporavio od njenog odbijanja iz prošlosti, postaje njegov ,,trener za sastanke” i uči ga kako da se snađe sa ženama. Zapravo, ona ga u potpunosti menja i od njega pravi najsavršenjieg muškarca – zgodnog, stilizovanog, romantičnog, punog ljubavi i razumevanja, uspešnog u poslu i svojim hobijima. Na tom putu on shvata da je ona oduvek bila ta, a ona se zaljubljuje u ono što on zaista jeste i bez transformacije.

The best offer (2013)

Ekscentričnog trgovca umetničkih dela i antikviteta, Oldmana, kontaktira mlada naslednica Kler Ibetson, kako bi njegova aukcijska kuća procenila njenu veliku kolekciju antikviteta koje su decenijama skupljali njeni roditelji. Tokom procene on pokušava da se sprijatelji sa Kler ali mu to u početku teško polazi za rukom, jer ona pati od agorafobije (straha od otvorenog prostora i ljudi). Međutim Oldman vremenom zadobija njeno poverenje, ali se i zaljubljuje u nju. U njegovoj nameri da je osvoji mu pomažu mladi restaurator Robert i njegov najbolji prijatelj Bili. Stvari počinju da se komplikuju kada i Kler počinje da oseća nešto prema Oldmanu.

Flight Crew (2016)

Centralno mesto dodeljeno je mladom vojnom pilotu koji je zbog svog ponašanja prebačen u putnički saobraćaj, ali se suštinski film više vrti oko njegovog mentora, iskusnog pilota koji se suočava sa činjenicom da se pojavio bolji od njega, da nema kontrolu nad svojim mladim i neobuzdanim sinom, da nije svestan koliko mu je žena lepa i zgodna i koliko sve ono što mu je važno trpi zbog njegovog poziva. Drama nastaje kada mladi pilot i njegov iskusni kolega dobiju zadatak da slete na jedno vulkansko ostvo dok je erupcija u toku i spasu i na sigurno prevezu što više putnika.

Andrijana Božić
prve tri slike: kapege.com
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp