Search
Close this search box.

10 zanimljivih činjenica o Ajfelovom tornju, koje niste znali!

Pariz je uvek dobra ideja, jer ko je imao priliku da jednom osvane u gradu svetlosti zasigurno je poželeo da mu se opet vrati, a onaj ko je imao priliku da o njemu čita i vidi ga samo na fotografijama stavio je ovaj grad na svoju “before i die” listu, sa željom da ga barem jednom poseti.

Sasvim slučajno pronašle smo vintage fotografije izgradnje Ajfelovog tornja, što nas je inspirisalo da istražimo neke zanimljive činjenice o ovom zdanju i da ih zajedno sa fotografijama podelimo sa vama, kao jednu zanimljivu pričicu.

Jedno od najpoznatijih arhitektonskih čuda u svetu, Ajfelov toranj, izgrađen je kao ulaz na izložbu “Exposition Universelle” 1889. godine. Izgradnja pomenute kule otpočela je 28. januara 1887. Kula je 31. marta zvanično otvorena za dostojanstvenike i službenike, dok je za posetioce kula otvorena 6. maja 1889.

Kula je izgrađena za tačno dve godine, dva meseca i pet dana u spomen stogodišnjice Francuske revolucije.

U samoj izgradnji kule učestvovalo je 300 radnika. Utrošeno je 18 038 komada gvožđa, 2. 5 miliona nitni, a sama kula teži oko 10 000 tona.

S obzirom da je izgrađena od čelika, tokom zime Ajfelova kula je niža za oko 15 do 17cm, dok se kada duva snažan vetar pomera 5 do 7 cm u stranu.

Kula je visoka 324 metra sa postavljenom televizijskom antenom, a do samog vrha ima 1710 stepenika. Sve do 1930. bila je najviša građevina u svetu, a onda je 1930. izgrađena Krajslerova zgrada u Njujorku.

Imena svih inženjera, matematičara i drugih ljudi koji su dali genijalan doprinos za njenu izgradnju, urezana su u kulu.

Gustav Ajfel je pored Ajfelovog tornja dizajnirao i unutrašnju konstrukciju kipa slobode.

Od početka XX veka toranj se koristi kao radio prenosnik. U početku, plan je bio da se toranj 1909. godine razmontira, ali je zbog rastuće potrebe za sredstvima komunikacije taj plan odbačen.

Ajfelov toranj godišnje poseti 7 miliona turista, što ga čini najposećeniom građevinom na svetu.

Sada kada smo vam ispričali priču, verujemo da još više želite da bacite pogled na Pariz, sa vrha Ajfelovog tornja.

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp