Search
Close this search box.

11 načina da popravite loš dan

Recimo da ste se uspavali, otkrili da nemate više kafe, primetili fleku na omiljenim belim farmericama, ne možete da nađete ključeve, iskočila vam je bubuljica na bradi (ispraćeno replikom: “Hoću li ikada izaći iz puberteta?”), uhvatio vas je crveni talas i zakasnili ste na sastanak sa važnim klijentom, koga ste, naravno, izgubili.

Joj.

Svi smo imali scenarije bar 70% (ako ne i 100) slične ovom, a ukoliko ste, kao većina, onda vam ovakve situacije čine da vam dan bude užasan, očajan, grozan i svi ostali adekvatni atributi. Kada jedna stvar krene po zlu, kao da nastupi lavina nesrećnih događaja, a naše raspoloženje je stoprocentno u skladu sa atmosferom.

Pronašle smo bolje rešenje, a to je potpuno okretanje situacije – u formi brige o sebi. Evo naših 11 saveta:

Smejte se nečemu jako glupom

Ništa ne može da nam ulepša dan kao smešna slika sa Instagrama. Zaista, na neke od tih fotografija ne možemo ostati mirnog lica. Odaberite bilo šta smešno i verovatno će rezultat biti isti: pogledajte komičan klip ili odgledajte smešnu scenu iz filma na koju uvek plačete od smeha. Smeh čini da se osećate bolje i tako rasteruje tamne oblake iznad vaše glave – bar na tren.

Pozovite najboljeg prijatelja 

Da, pozovite ga ako možete. On će vas:

Jednostavan savet od bliskog prijatelja može vas podsetiti da bi trebalo da jednostavno da se iskulirate i izbegnete stvaranje nepotrebne drame.

Oslobodite taj endorfin

Trčanje, joga, plivanje, šetnja, čučnjevi – možete raditi šta god poželite, samo je bitno da shvatite da je bilo koja forma fizičke aktivnosti najbolji način da stavite tačku na loše raspoloženje. Oslobađate se stresa, fokusirate um i dajete sebi odličan poklon: hormon sreće – endorfin.

Isključite se

Odnosno, odvratite sebi pažnju. Odigrajte partiju igrice, izgubite se u dobroj knjizi, odgledajte 6 epizoda serije, kuvajte, sređujte… sve to može imati terapeutsko dejstvo!

Ukoliko vam se čita dobra knjiga, ovde možete pogledati šta mi preporučujemo!

Organizujte sebi žurku

Jednostavno je: ukoliko se osećate loše ili imate loš dan, pustite omiljene vesele pesme – glasno – i dobro se izđuskajte. Jednostavno, besplatno i zabavno. Samo napred.

Budite ljubazni

Kada smo na rubu živaca, sve u našoj glavi se vrti samo oko nas. Zato je najbolje da upravo tada učinimo neko dobro delo, kako bismo se oslobodili sopstvenih misli. Kada se razbesnite, probajte da budete dobri prema nekom drugom. Nasmejte se prodavcu, pridržite vrata osobi iza vas, donirajte 200 dinara humanitarnoj akciji ili ponesite slatkiše na posao da poslužite kolege. Dobro se dobrim vraća.

Ako ste zaboravili koliko je čarobna moć lepe reči, kliknite ovde!

Žalite se jedan minut

Znate onaj stereotip o ženi koja kaže da je dobro i kada nije? Nemojte to da radite. Umesto što se pretvarate da je sve u redu, prisvojite svoje emocije na sekundu. Osećajte šta god da osećate, celim svojim bićem i popričajte sa osobom kojoj najviše verujete (ili sa sobom, ili sa dnevnikom). Dopustite sebi da plačete neko kratko vreme kako biste se oslobodili te negativnosti. Nakon toga počnite ponovo i ne dozvolite da jedan loš trenutak upropasti vaš čitav dan ili raspoloženje.

Proverite disanje

Kada stres krene da se gomila, normalno je da vam disanje bude znantno pliće. Zvuči glupo, ali kada se osetite previše pod stresom zbog okolnosti koje nisu pod vašom kontrolom, udahnite duboko 3 – 5 puta. To vam smiruje puls, usporava vas i daje vašem mozgu priliku da se fokusira na jednu stvar, umesto da skačete sa misli na misao.

Častite sebe poput deteta

Loš dan se često nastavlja zato što pokušavamo da uradimo mnogo toga u isto vreme, bez pauze. Ne pijemo dovoljno vode, jedemo previše ili premalo i sve vreme smo napeti. Probajte da počastite sebe kao što roditelji nagrade svoje dete: čaša sveže vode, ukusna užina, a onda rani odlazak u krevet. Verujte, radi.

Ili jednostavno ugodite sebi

Bilo da to za vas znači velika slasna obrok – kafa, one malo skuplje cipele koje merkate već nedeljama, dugi, topao tuš ili nanošenje predivnog karmina iako ne idete nigde. Za svoje dobro, prihvatite koju god vrstu terapije – naročito onu koja vam pomaže da se prisetite koliki ste zapravo car.

Ukoliko ste odlučili da kupite nove cipele, kliknite ovde i saznajte sve što bi trebalo da znate o tome!

Recite hvala

Ponavljamo: možete da nastavite da imate loš dan jednom kad krene u tom pravcu – i ponekad je to sasvim u redu – ali isto tako imate izbor da učinite sve što je u vašoj moći da se osećate bolje. Setite se samo koliko ste srećni: imate svoje dobro zdravlje, porodicu, prijatelje, krov nad glavom, pristup čistoj vodi i hrani… Zahvalnost na velikim i malim stvarima u vašem životu uvek vas vrati nazad u kolosek.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp