12 atipičnih mesta koja bi trebalo da posetite kada ste u Londonu!

Kada posetite London, svakako prvo želite da vidite London Exe, Big Ben i mnogobrojne muzeje, koji spadaju u najčuvenije atrakcije ovog grada, ali, kada ste u gradu sa tako dugom istoriom i neverovatnim miksom kultura, možda bi vredelo da posetite i neka potpuno atipična mesta, koja iza sebe imaju neku sasvim svoju priču.

Ukoliko želite uzbudljivu zabavu u Londonu, nakon što ste obišli njegove najveće turističke znamenitosti, posetite ova neobična i pomalo ekscentrična mesta, koja će vas zabaviti i donekle fascinirati.

Leadenhall Market

Divno uređena viktorijanska pijaca, je jedna od najstarijih pijaca i nalazi se u rimskom delu Londona i prvobitno je predstavljala mesto gde se prodavalo sirovo meso. Danas se pod njegovim elegantnim krovom nalaze mnogobrojni restorani, samostalne radnje prehrambenih proizvoda, suvenira i mnogih drugih artikala. Mesto ima istoriju koja datira još od 1411. godine, a poslužilo je kao mesto za snimanje kultnih scena iz Diagon Aleje, u mnogima omiljenom filmu Hari Poter i kamen mudrosti.

Twining tea shop

Ako Britanci nešto vole, to je sigurno dobra šolja čaja, zato kada odete u britaniju morate posetiti najbolju prodavnicu čaja, koja se nalazi u samom srcu Londona, Twining tea shop, koja postoji još od davne 1706. godine. Reč je o najstarijoj prodavnici čaja, koja godinama čajem obezbeđuje i kraljevsku porodicu.

Peron 9 ¾

O da, svi smo, od detinjstva želeli da kročimo na peron 9 ¾ prođemo kroz zid i sednemo u Hogvorts ekspres, pa bi zaista šteta bilo ne posetiti železničku stanicu King’s Cross, gde su Britanske vlasti otvorile peron 9 ¾, kada se broj poseta fanova Hari Potera, toliko povećao da su zaslužili da zaista vide traženu destinaciju. Da bi doživljaj bio još veći, prtljag i kolica, koji junaci filma imaju ugrađen je u zid, pa se možete fotografistai i imati uspomenu vašeg prvog prolaska kroz zid na peronu 9 ¾.

Lake Street Tunnel

Napušteni tunel Lake Street na festivalu limenki 2008. godine dobija svoje novo ruho, jer ga je tokom festivala oslikalo 29 uličnih umetnika, koji su ovom do tada napuštenom tunelu, dali posebnu priču i svrstali ga u jedno od neobičnih mesta, koje zaista morate posetiti kada ste u Londonu.

East London Street art

U poslednjih nekoliko decenija istočni London je mesto najbolje ulične umetnosti na svetu! Grafiti predstavljaju umetnike iz celog sveta i trenutnu društveno političku klimu.

Ski Garden

Ski Garden je jedinstven i dalekosežan prostor uređen zelenilom i pun života, koji vam pruža pogled od 360 stepeni na ceo London i omogućava vam da grad pogledate iz potpuno drugačije perspektive. Ulaz u Ski Garden je besplatan, ali je broj dnevnih ulaznica ograničen, pa bi trebalo da svoje karte rezervišete barem nedelju dana od planirane posete.

Bioskop na otvorenom

Ako vam je potrebno da se na neko vreme sklonite od londonske gužve, posetite neki od londonskih bioskopa pod zvezdama i uživajte u filmu, sa potpuno drugačijim ugođajem. U Londonu postoji mnoštvo neobičnih bioskopa i zato ne propustite da posetite barem jedan od njih.

Vožnja kajaka na Temzi

Ukoliko volite malo ekstremniji doživljaj, posmatrajte grad iz potpuno drugačije perspektive i provozajte kajak Temzom. Tura sa iskusnim vodičima vodi od Male Venecije do Peddingtona, a sve što pored uživanja treba da uradite je da do kraja ostanete suvi i ne upadnete u Temzu. 🙂

Muzej zatvor Klink

Najstariji i najozloglašeniji zatvor Klink, nalazi se na Južnoj obali i radio je od XII do XVIII veka. Ovaj muzej formiran je na principu mini pozorišta u kome vam glumci prikazuju sećanja na mračni život Klinka, kakav je nekad bio.

The Viktor Wynd Museum of Curiosities, Fine Art and Natural History

Ako želite da vidite mnoštvo zanimljivih stvari pod jednim krovom definitivno morate posetiti muzej Viktora Wynd-a. Od skeleta ptice Dodo, polarnog medveda pa do savremene britanske umetnosti, ovde ćete pronaći baš sve što možete da zamislite!

Posetite Hampstead Heath

Šarmantno malo naselje ukrašeno starinskim kućicama i prelepim zelenim površinama i parkovima, a tokom večeri možete posmatrati obrise Londona i uživati u veličanstvenom pogledu.

Mosaic House London

U bogatom naselju Chiswick nalazi se Mozaik kuća, kojoj je trebalo 20 godina da bude dovršena. Reč je o kući koja je trijumfalno ukrašena raznobojnim mozaičnim pločicama. Kuća je u vlasništvu umetnice Carrie Reichardt, koja je projekat započela 90-ih i konačno dovršila 2017. godine.

Postoji mnoštvo uzbudljivih stvari koje možete uraditi i posetiti kada ste u Londonu, ali naš odabir je da vam ovoga puta ne otkrijemo baš sve, kako biste se sa nama družili u nekom od narednih tekstova i kako bismo vam dali povod da se ponovo vratite u London, po još nezaboravnih iskustava vrednih pažnje!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp