Search
Close this search box.

13 saveta koji će vam pomoći da na pravi način doživite Lisabon

Lisabon je grad sa dušom i definitivno destinacija, koja se mnogima nalazi na samom vrhu wish liste. Ako poznajete nekoga ko j eputovao u ovaj grad pun boja, verovatno će sa vama podeliti svoja neverovatna iskustva, ali vas neće pripremiti na nepredviđene situacije, koje vam se zaista mogu dogoditi.

Zato smo mi odlučili da sa vama podelimo one manje poznate činjenice, vezane za putovanje u Lisabon, kako bismo vas na vreme pripremili, olakšali vam put i boravak u prelepom gradu i na taj način vas poštedeli svega nepredviđenog i spasili vašu avanturu.

Ovo je jedan sasvim neobičan i praktičan vodič kroz Lisabon! 🙂

Lisabon je garancija da se kući vratite sa nekoliko kilograma više

Gde god da otputujete, verujte da nećete probati tako ukusne i filaste kolače, a na njih ćete u Lisabonu naići na svakom koraku i verujte nećete im odoleti. Zato razmislite da sebi obećate da ćete se ograničiti na kolač u danu, kako vam boravak u ovom gradu ne bi promenio lični opis.

Ponesite udobnu obuću

Lisabon je grad popločan gomilom pločica, koje mu daju život i pravu umetničku notu, jer zaista, rad na tim malenim pločama je zaista umetničko delo. Ali, ako vas tokom šetnje zadesi kiša, te pločice postaju klizave, kao da hodate po uglačanom ledu.

Zato, ako želite da ostanete u komadu, pre nego što se spakujete u kofer ubacite je jedan par obuće sa đonom koji se ne kliza.

Posetite Belem

Belem je jedna od najneverovatnijih lisabonskih četvrti. Tamo možete posetiti Muzej Vode i iznenaditi se činjenicom da takav muzej zaista postoji. Kada odete u ovu četvrt videćete i Belem toranj, koji je štitio grad od varvarskih neznobožaca i koji izgleda neverovatno.

Međutim, sam odlazak na vrh tornja zaista je nepotreban, jer ćete moći sebi, za manje novca da priuštite mnogo bolji i atraktivniji pogled na Lisabon.

Posetite lift Santa Justa

Ovaj lift predstavlja blizak odnos Portugala i Francuske, pa je velika turistička atrakcija, za koju se u redu čeka čak ceo dan. Ali, iza lifta postoji most, koji će učiniti da preskočite gužvu i uživate u vožnji za manje od 2 minuta. Potrebno je samo da kupite kartu koja košta 1.5 evro, a zaista je vredna investicija.

U ovom lifru nalazi se i crkva koja je pretvorena u muzej i bilo bi lepo da je posetite, tako da odaberite bilo koji dan, izuzev nedelje, za posetu liftu, jer je crkva nedeljom zatvorena.

Nemojte jesti u precenjenim turističkim restoranima

Ovo je turističlka greška, koja se odnosi na hranu u svakom turističkom gradu, međutim, kada govorimo o Lisabonu, hrana u tim precenjenim mestima, zaista je loša.

Posetite Rua de Duque ulicu, koja se nalazi na 5 minuta hoda od železničke stanice Rossio, dovoljno daleko da je turisi uglavnom zaobiđu, ali ipak, dovoljno blizu ako za nju znate. Tamo ćete naići na gomilu odličnih, lokalnih restorana, koji su veoma pristupačni, a ponudiće vam hranu u čijem ukusu ćete uživati.

Rezervišite sto za FADO

Fado je tradicionalna, duhovna muzika, koja se izvodi po celom gradu. I to je nešto što ne smete propustiti kada ste u Lisabonu. Međutim, ako ne rezervišete sto, nećete prisustvovati neverovatnoj večeri, s muzikom koja će vam zaista ulepšati boravak u Lisabonu, zato nemojte napraviti propust i rezervišite sto u nekom baru, kako biste slušali Fado.

Vozite se u tramvaju 28

Znate one genijalne žičare, različitih boja, koje možete videti svuda na Instagramu, e to su lisabonski tramvaji, za putovanje do udaljenih četvrti, a posebno su dobra opcija da istražite grad na pravi i uzbudljiv način.

Međutim, ako želite da se vozite u tramvaju 28 ponekad možete čekati i ceo dan da se ukrcate. Zato je naša preporuka da ustanete rano ujutru, dok grad spava, provozate se ovim popularnim tramvajem i doživite grad na potpuno neverovatan način!

Posetite Muzej pločica

Pločice zaista zauzimaju važno mesto u arhitekturi i kulturi Lisaboma! Ako posetite muzej, prvi put u životu shvatićete pločice kao vrstu umetničkog dela. Uz to imaćete priliku da vidite model grada pre zemljotresa 1755.

Koristitie lisabonsku karticu za prevoz

Ova kartica je u Lisabonu sve, jer vam omogućava da se vozite 24-48 ili 72 časa, u zavisnosti za koju se odlučite, a podrazumeva svaku vrstu javnog prevoza u gradu. Uz to, ona će vam obezbediti popust ili slobodan ulaz na gomilu turističkih atrakcija u gradu, tako da ova kartica zaista vredi svaku paru.

Posetite Miraduoro

Miraduoro je naziv za prelep pogled na Lisabon i pruža se sa mnogih mesta. Odlučite se barem za jedno od njih i verujte da će to biti vaša celodnevna destinacija, jer ćete uživati u posmatranju lepote ovog neverovatnog grada.

Napravite jednodnevni izlet van grada

Van grada se nalaze divni pejzaži i neverovatni dvorci, koji će vas očarati! Zato obavezno odvojite jedan dan i istražite kako da sami napravite taj jednodnevni izlet za što manje novca, a iskustvo koje ćete imati biće za pamćenje!

Istražite Alfamu

Ova skromna četvrt ima neverovatnu dušu. Odiše prošlošću i predstavlja svojevrstan vremeplov u neka srećnija vremena, kada smo još znali da uživamo u jednostavnom životu.

Istražite Street Art

Lisabon je zaista poznat po pastelnim bojama, neverovatnom uličnom umetnošću i spoju nespojivog. Ako ste ljubitelji street art-a odvojite jedan dan za dugu šetnju i istraživanje ove neverovatno živopisne umetnosti, koju ćete naći na svakom ćošku, dok hodate ulicama Lisabona.

Zaboravite na sve što ste čuli, uživajte u ovom gradu s dušom i vratićete se kući kao nova osoba. Svi priručnici sveta su uzaludni, ako grad ne istražite sami, ne spojite se sa njim i otkrijtete nešto novo o sebi!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp