Search
Close this search box.

3 lekcije koje svaka žena mora da nauči već na svom prvom poslu!

Svaka od nas gradila je viziju svoje karijere još od malih nogu i tokom sazrevanja, pripremala se da kada za to vreme dođe bude spremna za odgovarajuću poziciju, a onda se suočila sa onom poražavajučom činjenicom, da i dalje živimo u svetu koji poslove deli na muške i ženske i gde nemate prednost prema svojim kvalifikacijama, već prema polu u kome ste rođeni.

Sa ovom činjenicom, najpre se srećemo prilikom traženja prvog posla, a zatim čini se kroz čitavu karijeru, međutim, postoje mnoge žene, koje su svojom upornošću pokazale da ništa nije nemoguće, nako vreme su marljivo radile u senci, učile kako funkcioniše poslovni svet, a onda su iskoristile svoja znanja i veštine i zablistale i od tad samo napreduju. Poželele smo da vas danas motivišemo i da vam kažemo da u “muškom svetu” žena može biti lider, samo ako je strpljiva i zna šta treba da radi.

Možda ćete ih usvojiti na teži način, ali definitivno postoje lekcije koje morate usvojiti već tokom prvog posla.

Naučite koliko vredite

Naravno da plata nije presudna kada se prijavljujete na posao, koji deluje kao sve što ste oduvek želeli, međutim ona direktno pokazuje vašu vrednost, kao i to koliko poslodavci cene vaš trud, a pre svega vašu poziciju. Kada razmislite o tome šta i koliko radite, tražite povećanje plate uz odgovarajuće argumente i primetićete kako poslodavci retko ne izađu u susret zaposlenom, potrebno je samo da pitate.

Greške su sastavni deo posla

Važno je da date sve od sebe, ali ponekad su rokovi kratki, pritisak veliki i ne možete baš svemu da posvetite dovoljno pažnje, pa ipak, imajte na umu da je greška sastavni deo posla i da i najbolji greše. Nema potrebe da živite u strahu od otkaza. Dobićete profesionalnu kritiku, što je normalno u profesionalnom svetu i nemojte je shvatati lično, uz to ćete sigurno dobiti i šansu da ispravite svoju grešku, zato dajte sve od sebe i sve će biti u redu!

Napredak zavisi samo od vas

Mnoge žene se često osećaju nespremno za veću odgovornost, za drugu poziciju, pa čak i za promenu posla, jer su naišle na bolju ponudu, zbog toga većinu života provode na poslovima, koji im ne pružaju mogućnost napredovanja. Morate raditi na svom samopouzdanju od prvog radnog dana. Svakodnevno možete sticati iskustvo na svom poslu i usavršavati svoje veštine i znanja van njega, kako biste tokom vremena što više napredovale. Učenje je vrlo bitno za razvoj karijere i zato se nemojte sklanjati u stranu i puštati druge da rade posao, koji je, kako se čini kao stvoren za vas!

Ove 3 lekcije veoma su važne, jer kada ih naučite, čini se da ćete konačno moći hrabro da se krećete u hladnom poslovnom svetu, koji vas čini se, još uvek posmatra ispod oka, samo zato jer ste žena. Međutim, napredak u društvu je osetan, jer je sve više važan kvalitet zaposlenog od njegovog pola, zato pokažite sva svoja znanja i to koliko vredite. Vaše samopopuzdanje u poslu, kao i u životu je karta za uspeh.

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp