Search
Close this search box.

3 simptoma poslovne iscrpljenosti i kako da se izborite sa njom?

Godinama ste radili na poslu koji vas nije ispunjavao i napokon ste skupili hrabrost, dali ste otkaz i krenuli ste u potragu za posleom koji je sve što ste oduvek želeli, međutim, kada ste počeli da radite, primetili ste kako vam iznenada nedostaje motivacije i ne uspevate da pronađete fokus.

Problem sa kojim ste se susreli imaju mnogi ljudi širom sveta, a radi se o tome da ste se godinama toliko istrošili radeći, da vam je potrebno da se resetujete, napunite baterije i ponovo u sebi pronađete elan, koji će vas pokrenuti da radite. Ovaj profesionalni fenomen rezultat je hroničnog stresa nakupljenog godinama, tokom posla, a mi smo tu da vam predočimo na određene simptome iscrpljenosti i umora, čak i od onog posla u kome beskrajno uživate.

@hellofashionblog

Konstantno ste umorni

Svakodnevno ste sve iscrpljeniji i ma koliko se trudili da se odmorite, ne polazi vam za rukom, zato što nije reč o fizičkom umoru i ta vrsta odmora vam neće pomoći.

Radi se o poslovnoj iscrpljenosti i nemate više motiva. Jedini način da prevaziđete sve to biće da u sebi pronađete motivaciju, jer napokon radite posao koji volite. Kada ste napokon počeli da radite posao za kojim ste čeznuli, sedite i u sebi pronađite želju da se na novoj poziciji dokažete i date svoj maksimum.

Niste uključeni u posao koji radite

Jedan od osnovnih simptoma poslovne iscrpljenosti jeste mentalna distanca od posla koji radite. Pre svega vi se više ne opterećujete poslovnim zadacima i ne ulažete u svoju poslovnu produktivnost, pa vam zato poslovne obaveze uopšte ne padaju lako.

U tom stanju, orijentacija na ciljeve i postizanje uspeha, predstavlja najteži napor za vas, ali je jedino što vam zaista može pomoći, kako ne biste upali u stanje potpune nezaonteresovanosti za posao uopšte.

Negativni ste

Čini se da ste, bar kada je posao u pitanju potpuno izgubili svoju svrhu. Čak iako ste počeli da radite posao, koji je drastično različit u odnosu na posao koji ste obavljali ranije, vi i dalje ne uspevate da prepoznate pozitivnu promenu i benefite nove pozicije, što vas sputava da uložite svoj trud i dokažete se u novom poslovnom okruženju.

Ovo je verovatno posledica neke vrste profesionalne nepravde, koju ste osetili na prethodnom radnom mestu, međutim, ako želite sebi da pomognete, morate dati šansu novom kolektivu, koji vam je pružio priliku da počnete ispočetka i da ostvarite svoj san.

Do ove situacije obično dolazi kada ste energični i puni poslovnih ideja, ali vam na poslu ne pružaju priliku da se iskažete. Zato je veoma bitno da imate na umu da bi trebalo da se na novom poslu dokažete, kada se za to već ukazala prilika.

Izgaranje od posla je psihološki fenomen, koji je povezan sa zdravstvenim posledicama u vidu glavobolje i fizičke iscrpljenosti. Da biste ovaj problem efikasno rešili, potrebno je da ga uvidite na vreme. Kada shvatite da na poslu imate više loših, nego dobrih dana, znači da je vreme za detaljnu promenu.

Potrebno je da preispitate koliko vam je karijera važna i da li biste smeli sebi da dopustite da vas posao dovede do stanja, u kome nemate volje da se obradujete bilo čemu.

Vi ste jedina osoba, koja u sebi može pronaći motivaciju, a sada kada konačno imate posao za koji se vredi boriti, zato obećajte sebi da nema predaje i prepuštanja iscrpljenosti i monotoniji, jer je vreme za vašu karijeru iz snova!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp