3 trika da prestanete da odugovlačite – odmah!

Odugovlačenje može biti naš najgori neprijatelj, a sa njime se suočavamo na redovnoj bazi. U današnjoj, digitalnoj eri, sa ekranima pod prstima i monitorima pred očima, veoma nas mami da se izgubimo u ponudama interneta na nekoliko sati. Ostati fokusiran postaje posebno teško.

Što je zadatak na poslu teži i zahtevniji, to su veće šanse da ćemo ga odlagati, jer ne možemo naći način da počnemo da radimo.

Prevazići odugovlačenje nije toliko jednostavno, poput naprasnog odlučivanja da budemo produktivniji. To je stalni izazov sa kojim se suočavamo tokom našeg radnog veka, čak i u privatnom životu! Poslovna društvena mreža LinkedIn je izdvojila nekoliko trikova koje možemo probati kako bismo se izborili sa odugovlačenjem. Pročitajte ih i posvetite im se kako biste povratili svoje dragoceno vreme!

Pravite male korake

work

Ukoliko morate nešto da uradite do kraja nedelje, sve su šanse da ćete to odložiti za 5 do 12. Znajući svoje radne navike, borite se protiv ove tendencije tako što ćete razložiti zadatak na više koraka. Ukoliko pristupite projektu na ovaj način, neće izgledati previše zahtevno i manja je verovatnoća da ćete odlagati taj posao. Tako nećete biti slomljeni teretom nedovršenog posla veče pre krajnjeg roka.

Isforsirajte sebe 15 minuta

Najteži deo odrađivanja posla je početak. Kako biste se ubacili u šemu, naterajte sebe da radite na zadatku 15 minuta. Dovoljno je kratko da možete da ubedite sebe da “zapnete”, a nije toliko dugo da izgubite mnogo vremena. Nakon tih 15 minuta možete shvatiti da ste konačno u “režimu rada za posao”, ali definitivno ćete odraditi barem jedan mali deo. Ubacite ove petnaestominutne sesije tu i tamo u toku rada i videćete da čitav taj proces i nije toliko strašan.

Rešite najteže zadatke odmah ujutru

Najsvežiji i najviše fokusirani smo ujutru, tako da je tada idealno vreme za najteže zadatke. Veče pre pripremite apsolutno sve što vam je potrebno da biste te zadatke odradili i sutradan se “okomite” na njih čim dođete na radno mesto. Ne dajte sebi vremena da odlažete ili da budete žrtva odvraćanja pažnje. Ukoliko vam je potrebna dodatna unutrašnja motivacija, samo zamislite kako ćete se sjajno osećati posle toga i uživati u zadovoljstvu zbog dobro obavljenog posla.

Vi to možete!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp