Search
Close this search box.

4 osnovna razloga za problematičnu komunikaciju roditelja i tipičnog tinejdžera

Pubertet je specifičan period u odrastanju našeg deteta kada je veoma teško da budemo na istim talasnim dužinama. Pa ipak, dobra komunikacija između vas i vašeg deteta u ovom periodu je izuzetno važna, pa je bitno da vi budete ti koji će balansirati između naglih promena raspoloženja vašeg tinejdžera, kako biste uvek bili u toku sa onim što tokom ovog perioda proživljava.

Između roditelja i pubertetlija nesporazumi i male svađe dešavaju se na dnevnom nivou i zato je važno da unapredite svoje komunikativne veštine, promenite perspektivu gledanja na stvari, pokušate da se setite kako vam je bilo u tim “ludim” godinama i pokažete razumevanje za svoje dete, kako biste na taj način poboljšali vaš odnos.

Deca su u pubertetu posebno osetljiva, pa im svaka roditeljska sugestija izgleda kao prigovor i zamerka, pred kojom oni zatvaraju vrata, jer su nespremni da se nose sa kritikom.

Da biste poboljšali komunikaciju između vas i vašeg deteta, bitno je da ustanovite koji je osnovni izvor vašeg problema, kako biste na njemu mogli da radite i prevaziđete sve razlike, koje dovode do međusobnog nerazumevanja.

Osnovni problem u komunikaciji, kažu roditelji, nalazi se u nedostatku poslušnosti dece, dok tinejdžerima posebno smeta svakodnevno roditeljsko “zvocanje”.

Ovoga puta izdvojili smo najčešće razloge zbog kojih dolazite u sukob na relaciji tinejdžer – roditelj!

Tinejdžeri žive u sadašnjosti

Dok roditelji misle o budućnosti svoga deteta, tinejdžeri žive u trenutku i ovo je jedan od osnovnih problema u njihovoj komunikaciji. Dok vi razmišljate kako bi ponašanje vašeg deteta moglo da se odrazi na njegovu budućnost, ono bira da neke stvari jednostavno iskusi sada, bez razmišljanja o posledicama i zato vaše dobronamerne sugestije doživljava kao bespotrebno zvocanje.

Da biste prevazišli ovaj “problem” važno je da pokušate da uživate u trenutku zajedno sa vašim detetom, da uživate u bliskosti koju imate i da ga na suptilan način u datom trenutku usmerite na pravi put.

Oni sve tumače na svoj način

Oni primećuju svaki vaš gest i pokret i u vašem stavu čitaju sve ono što im niste rekli, što ih dodatno ljuti i stvara im odbojnost prema vama. Ono što je veći problem je da stvari uglavnom tumače pogrešno, zato uvek pokušajte da kažete doslovno sve što mislite.

Roditelji prečesto donose zaključke umesto da postave pitanje

Skloni smo da na osnovu ponašanja naše dece zaključimo mnogo toga, međutim, neretko se desi da u vezi pojedinih stvari napravimo grešku, zato je važno da umesto zaključka postavite pitanje i otvoreno razgovarate sa svojim detetom.

Roditelji zaboravljaju da su nekad i sami bili deca

Čini se da zaboravljamo da smo i sami nekad bili dete u pubertetu, onog trenutka kada postanemo roditelji, međutim, ova vrsta zaborava je osnovni uzrok nerazumevanja, koje osećate prema svom detetu. Zato pokušajte da se setite kako vam je bilo, kada ste bili u tim godinama, jer će to prisećanje povećati stepen razumevanja prema vašem detetu.

Sada kada znate šta su vaši osnovni problemi u komunikaciji sa pubertetlijom, pokušajte da se uključite u turbulentno razdoblje u životu vašeg deteta i da ga već tada naučite kako je važno da se uvek obrate vama, jer niko nije bolji prijatelj od roditelja, koji prema svom detetu gaje snažnu i neraskidivu vrstu ljubavi.

Foto: Instagram

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp