Search
Close this search box.

4 razloga koja će vas ubediti da kažete ne instant dijetama!

Vreme praznika, neretko se poistovećuje sa željom za gubitkom kilograma. Međutim, problem je u tome, što na dijetu obično pomislimo prekasno, pa ne prezamo da nanesemo štetu svom organizmu rigoroznim izgladnjivanjem, koje će nam pomoći da instant izgubimo nekoliko kilograma.

Obično se dijete zasnivaju na restrikciji pojedinih nutritijenata, kao što su masti ili ugljeni hidrati, ili čak regulacijom i smanjenjem broja kalorija, koje svakodnevno unosimo u naš organizam.

Ono o čemu ne razmišljamo u trenutku, kada se odlučujemo na instant dijetu je da će se naš organizam pre ili kasnije pobuniti, a ta pobuna će se ogledati u nekoliko suvišnih kilograma.

Težinu možete izgubiti samo ako je vaš organizam zdrav. Znači da mu ne smete nanositi štetu, već mu morate dati prostora i snage da normalno funkcioniše, tako što ćete u svoj život uvesti zdrave navike i kvalitetan san. A prvi korak ka uspešnom i zdravom gubitku kilaže, svakako je odustajanje od svih tih brzih dijeta, za koje smo čuli.

Nagla restrikcija kalorija

Iznenadna restrikcija kalorija, šalje našem organizmu poruku da smo gladni, pa organizam čuva nataložene masti, kako bi se zaštitio od gladi. To je jedan od prvih uzroka usporenog metabolizma i onemogućene zdrave, redukcije kilograma.

Deficit proteina

Zdrava ishrana, koja podstiče organizam na sagorevanje suvišnih kalorija i izgradnju mišića, zasniva se na proteinima. Zato, ukidanje namirnica sa visokim sadržajem proteina više može da vam našteti, nego pomogne, pri gubitku suvišnih kilograma.

Nedostatak zdravih šećera

Naravno da će vam pri gubitku telesne težine znatno pomoći da prestanete da jedete slatko, ali to ne znači da bi trebalo da isključite i zdrave namirnice, koje u sebi sadrže šećer, kao što su voće i med. Unos zdravog šećera smanjiće količinu kalijuma u krvi, što može uticati na rad štitne žlezde. Uz to, nedostatak zdravog šećera podjednako usporava metaboličke procese u našem organizmu.

Nedostatak vitamina A, D i E

Kada se odlučite za dijetu, morate voditi računa o količini nezdravih masti, koje unosite u vaš organizam. Zapravo, količinu zasićenih masti trebalo bi da svedete na minimum, a da umesto toga u svoju ishranu uključite zdrave masti, koje će vas duže držati sitima i nadomestiće vam vitamine A, D i E.

Zaboravite instant dijete, ako želite da kilograme izgubite bez dodatnih posledica, na zdrav način. Ovaj proces zahteva vreme i biće vam potrebno strpljenje, kako biste uspešno stigli do svog cilja.

Budite saveznik svog zdravlja i lepote, jer je to jedini način da uživate u svojoj koži. Iako biste želeli da lako i jednostavno dođete do svog estetskog cilja, vaš cilj je da željenu kilažu zadržite tokom dužeg vremenskog perioda.

Pokažite svome telu da ga volite i budite saveznici na putu ka vašem samopouzdanju!

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp