Search
Close this search box.

4 saveta koja će učiniti da se osetite bolje, kada vam na poslu ponestane motivacije!

Kako se radna nedelja bliži kraju sve smo umorniji, a koncentracija je postala mit. Da bismo, uprkos umoru, dan ipak započeli motivisani i u istom tonu završili radnu nedelju, odlučili smo da danas razgovaramo o načinima na koje možemo uraditi nešto dobro za sebe i tokom radnog vremena. Kako bismo se okrepili, osetili dobro, motivisano i produktivno i dobili dnevnu dozu pozitivne energije.

Ako se na svakodnevnom nivou trudite da uvedete sebi određenu rutinu, da uradite nešto što će vas osnažiti i što će vam prijati, ako birinete o sebi, svom zdravlju i raspoloženju kod kuće, zašto ne biste uveli i neke male, zdrave navike, koje će vam pomoći da budete nežni prema sebi i dok ste u kancelariji?

Uvedite sebi rituale za početak radnog dana

Kada uđete u svoju kancelariju, jasno vam je da je vreme za posao, ali još će vam lakše biti ako pred sam početak rada obavite male rituale, poput ispijanja kafe, pokretanja računara, pregledanja obaveza u planeru i pripremanja svega onoga što vam je potrebno, kako biste uspešno odradili svoj prvi radni zadatak.

Još jedna praktična navika, koja bi mogla da utiče na vašu produktivnost je da prvo odradite najveći zadatak, projekat, ili obavezu, jer na početku radnog vremena imate najviše fokusa, koncentracije i motivacije, a kada važan poslovni zadatak odradite kako treba, bićete motivisaniji svojim uspehom, da završite i sve sitne obaveze, kako biste iz kancelarije izašli sa osećanjem da ste danas bili maksimalno produktivni.

Ostvarite kontakt sa kolegama

Veoma je važno da se na svom poslu osećate kao deo tima i zato se povežite sa kolegama i počnite da provodite neko vreme sa njima, jer je veoma važno da tokom radnog dana angažujete i svoju socijalnu inteligenciju. Pozitivna energija, smanjeni stres i povećana produktivnost su posledica prihvaćenosti na poslu. Prijaće vam da sa nekim popijete kafu, ili napravite pauzu za ručak i barem pola sata ne pričate isključivo o poslu.

Uredite svoj prostor

Vaš radni sto je mesto koje bi po pravilu trebalo da pobudi vašu kreativnost i motiviše vas na rad, zato je veoma važno da vam sto uvek bude uredan, kako biste tačno znali gde vam se šta nalazi i kako bi se tokom celog radnog dana osećali prijatno, motivisano i inspirisano,

Imate slobodu da svoj sto uredite baš kako želite, zato donesite omiljeno cveće, fotografiju voljene osobe, mirišljavu sveću i napravite sebi prijatan ugođaj tokom posla.

Napravite pauzu kada osetite da vam je to potrebno

Kada naporno radite, koncentrišete se i ulažete svu svoju energiju u projekat, dobro je da s vremena na vreme napravite pauzu, okrepite se čašom vode ili šoljom kafe, počastite sebe čokoladicom, kako biste podigli šećer, popričate sa kolegama, ili jednostavno oslušnite svoje misli. Pauza i mali odmor su jedini način da povratite fokus i ponovo posvetite potpunu pažnju projektu, zato nema potrebe da iscrpljujete sebe do krajnjih granica.

Vaš posao je nešto čemu posvećujete najveći broj budnih sati tokom dana, a kada je već tako, dajte sve od sebe da vam ti sati budu što prijatniji, da vas ne iscrpljuju i ne postanu teški. Nađite način da se osetite dobro dok radite, jer su ovo samo neki od saveta koji vam mogu pomoći!

Foto: @thehumblelion

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp