4 stvari koje zauvek ostaju u sećanju vašeg deteta!

@barefootblonde

Jedna od najbolnijih činjenica sa kojom se suočava svaki roditelj, je da deca odrastaju. Ipak, uspomene koje napravite sa svojim detetom, ostaće nezaboravne, kako vama, tako i njemu. Naravno, kada su deca mala, imaju selektivno pamćenje, ali postoje trenuci i situacije, kojih će se u vezi vas sećati čak i onda kada postanu roditelji.

Postoji nekoliko stvari koje deca nikada ne zaborave i zato je izuzetno važno da im date priliku da pamte što više takvih momentara, kroz koje će vam postati bliži, odaniji i bliskiji.

@helenphillips

#Trenuci u kojima ste ih ohrabrili

Jedan od najdragocenijih trenutaka za svako dete je podrška. Od prvih, malih odluka, koje deca donose, izuzetno je važno da ih podržite i time motivišete da veruju u sebe. Zapamtite deca će se setiti kada ste ih podržali, ali isto tako zapamtiće i kada ste ih u njihovim željama sputali. Zato razmislite koliko vaša podrška znači vašem detetu i koliko će upravo ona utivati na razvoj samopouzdanja vašeg mališana.

#Dela, ne reči

U trenucima kada najviše uče od vas, deca uče iz vaših dela. Reči će neretko zaboraviti, ali primeri, vaša dela, su ono što će zauvek pamtiti.

#Vreme koje ste im poklonili

Deca će zasigurno najviše pamtiti trenutke kada posle napornog dana, dođete kući i umesto da gledate TV, sednete i porazogvarate sa njima. Kada vikend pretvorite u porodičnu avanturu, kada nađete vreme da ih saslušate. Deca nikada neće zaboraviti vreme, koje ste odlučili da poklonite baš njima, i zato se potrudite da ga bude što više.

@amberfillerup

#Pohvale, ali i kritike

Dok se dete ne formira kao ličnost i ne postane sebi najbolji prijatelj i najveći kritičar, tu ulogu u njegovom životu zasigurno ima roditelj. Upravo zato budite slobodni da ponekad pohvalite svoje dete i potrudite se da budete što obazriviji kada ga kritikujete, jer ćete tako indirektno učvrstiti i izgraditi samopouzdanje svog deteta, na čemu će vam ono kasnije biti zahvalno.

Ove stvari vaša deca pamtiće zauvek. Zato je izuzetno bitno da zastanete i zapitate se koliko im podrške i nezaboravnih trenutaka pružate, i ako vam se čini da je malo, stvorite vreme, jer za vašu porodicu vreme je dragoceno.

Foto: @barefootblonde

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp