Search
Close this search box.

5 grešaka koje verovatno pravite kada pijete vino

Bilo da ste kolekcionar vina ili samo uživate u flaši ovog božanskog pića u društvu prijatelja, postoji nekoliko stvari koje ljubitelji vina rade pogrešno. Izbegavajte ovih nekoliko propusta kako bi vaša sledeća flaša vina bila čisto zadovoljstvo.

Izbegavate belo vino zimi

Lako je povezati belo vino sa vrelim, sunčanim danima. Međutim, kao i vaše bele pantalone, nema razloga da ga se odreknete kada temperatura krene da opada. Odaberite umesto toga puno, bogato belo vino, poput Šardonea, Pino Gria, a tu je i dobri stari špricer. Ove varijante će odlično ići uz zimske ukuse u kojima uživate tokom zime.

Ne kupujete vino sa zatvaračem

vino

Nekada je klasičan zatvarač označavao jeftinu flašu. U poslednje vreme se, pak, sve više flaša pojavljuje baš sa njim. Držite se ovog pravila: za jednostavna, bela i crna vina koja ćete otvoriti odmah, slobodno isprobajte vina sa zatvaračem. Ukoliko kupujete ,,složenije“ vino (na primer, Bordo iz 2005.), držite se vadičepa.

Niste avanturista

Kao i vaš ukus za modu i hranu, važno je da znate šta vam se dopada i kada je reč o vinu. Međutim, jednom kada imate predstavu o tome šta vam se sviđa, vreme je da proširite vidike i eksperimentišete sa novim ukusima. Na primer, ako vam se sviđa Pino Noar, isprobajte nešto slično njemu, poput Gameja ili Sanđoveze. Ova vina su daleko pristupačnija i slična po sastavu i kombinovanju sa hranom.

Držite čašu pogrešno

Uz rizik da zvučimo snobovski, postoji pravilan način da držite čašu za vino. Umesto što je obgrlite šakom za glavni deo, uhvatite je palcem i kažiprstom za ,,stub“. Zašto? Bez toplote vaše šake, vino će duže ostati hladnije.

Ne tražite pomoć kada naručujete

Budimo realni: Gledati u višestranu kartu vina u novom restoranu može biti zastrašujuće. Pitajte konobara da li ima preporuku. Recite mu kakvu vrstu vina volite i koji budžet imate i on će vam pomoći da suzite izbor na vina koja bi odlično pristajala.

Postoje i osnovne stvari o vinu koje bi svaka žena trebalo da zna! Pisale smo o njima ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp