Search
Close this search box.

5 ideja za zabavan porodični vikend

Koliko vam se puta učinilo da vas život razdvaja od vaših voljenih? Radno vreme, škola, dečiji treninzi, provera mejla i dan je već gotov. Čini se da svakodnevne obaveze savremenoj porodici oduzimaju kvalitetno provedeno zajedničko vreme, toplinu, pa čak i saosećajnost i razumevanje.

Porodica je najvažnija institucija koju tokom života stičemo, negujemo i proširujemo, a odnosi između članova naše najuže porodice, najbitniji su i najvredniji, koje negujemo kroz vreme. Zato ne smemo dozvoliti da porodica ispašta. Koliko god teško bilo, morate pronaći balans da barem sat ili dva dnevno svi provedete zajedno i sumirate utiske dana za vama, a kada dođe vikend, vreme je da se zabavite i još više zbližite, kroz neku zabavnu zajedničku aktivnost.

Donosimo vam nekoliko predloga uz koje se tokom vikenda možete zabaviti sa najbližima i tako negovati onu porodičnu toplinu, koju je tokom radne nedelje toliko teško osetiti.

Veče društvenih igara

Kada vaša deca čuju za ovo, oduševiće se. Njima posebno prija saznanje da roditelji izdvajaju vreme za njihovu omiljenu aktivnost – igru. Pored toga što je zabavno, ovakvo druženje biće korisno i za razvijanje fer play-a i takmičarskog duha, što je za decu veoma važno. Pripremite omiljene grickalice, okupite se oko stola i igra može da počne.

Filmsko veče

Izaberite neki film, pogodan za sve članove vaše porodice i pogledajte ga svi zajedno. Zabava će početi već kada svako od vas bude dao svoj predlog za film, a posebno će biti sumiranje utisaka, kada odabrano pogledate. Ovo je dobra prilika da deca nauče neku lekciju koju film donosi, da se zbližite, ali i da kroz odabir filmova još bolje upoznate afinitete jedni drugih.

Veče uspomena

Organizujte vreme da pogledate stare porodične snimke, posebno one kada su deca bila veoma mala, iz perioda kog se verovatno ne sećaju. Ovo svojevrsno prelistavanje uspomena probudiće u svima posebne emocije. Uživajate u sećanjima i podelite među sobom još zabavnih uspomena kojih ste se prisetili.

Provedite dan napolju

Jednom mesečno ne bi bilo loše da organizujete porodični izlet. Možete otići u obližnji park i tamo provesti ceo dan ili povesti decu u obilazak delova grada, koje volite, a za koje oni vereovatno ne znaju. Ovakve aktivnosti razbiće svakodnevnu monotoniju, a iz njih možete mnogo da naučite. Posebno deca vole atipično stečena znanja, pa se potrudite da im slobodno vreme obogatite zabavnim, a edukativnim sadržajem.

Kuvajte zajedno

Istražite zanimljiv recept na internetu i svi zajedno uđite u kuhinju. Zajedničko kuvanje zbližiće vas, zabaviće vas, a svi članovi porodice uvideće da nije tako teško pomoći mami da spremi ručak, ne samo danas, već svakoga dana.

Porodica je dragocenost i zato se potrudite da svakoga dana nađete vremena da joj se posvetite, a jedan dan u nedelji pretvorite u dan samo za vas. Neka to bude vreme zabave, uživanja i ljubavi, koju možda ne stignete da pokažete jedni drugima, usled svih, često neusklađenih obaveza.

Ne zaboravite da uživate u međusobnim zagrljajima i osmesima i da jedni drugima uvek budete podrška, jer to je suština porodice.

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp