Search
Close this search box.

5 katedrala u Evropi koje morate videti

Nije slučajno da većina zamkova iz bajki liči na gotičke katedrale. Zapravo, ako vas išta može transportovati u fantazije iz detinjstva, to je momenat kada se nađete ispred ovakvog zdanja. Možda je do besprekornih detalja i ornamenata, srednjevekovne mističnosti koja ih obavija posebnom atmosferom i nestvarne lepote dostojne velikog platna.

Od hirovitosti katedrale Sagrada Familia u Barseloni, do impozantnog Duoma u Milanu, izdvajamo naše favorite. Upozoravamo vas: fotografije koje slede mogu prouzrokovati momentalno rezervisanje putovanja! 🙂

Sagrada Familia, Barselona

foto: Jean Pierre Lescourret
foto: Jean Pierre Lescourret

Projektovana od strane Fransciska Paula de Vile i arhitekte Antonija Gaudija, Sagrada Familia je posebna zbog svoje kombinacije gotičkog i ar nuvo stila. Onog trenutka kada zakoračite unutra i pogledate plafon, osetićete se kao da ste u čarobnoj lampi. Gaudi je poznat po korišćenju živahnih boja i to se na ovoj katedrali i vidi.  Iako se njemu pripisuje zasluga za većinu toga, vredno je pomena da je Sagrada Familia rezultat grupnog truda i da i dan danas hiljade profesionalaca radi na njoj. Remek delo kao što je ovo ne nastaje preko noći, pa se ne očekuje da bude gotova do 2026!

Notr Dam u Parizu

foto: Ivan Pendjakov
foto: Ivan Pendjakov

Ukoliko vam je potrebno još ubeđivanja da odete do Pariza – evo. Kada pomislite na gotičke katedrale, ovo je verovatno prva koja vam pada na pamet, zbog svoje jedinstvene lepote. Zapravo, toliko je lepa, da godišnje privuče milione posetilaca. Možda najpoznatije po svojim ukrasima sa grotesknim likovima i velikim zvonima, ovo zdanje je vredno posete, uprkos gužvama.

Duomo u Milanu

foto: Paulo Liaci
foto: Paulo Liaci

U sred najšik grada na svetu, Duomo di Milan je kategorija za sebe. Ako uzmemo u obzir besprekornu fasadu i savršenu konstrukciju, ne čudi nas da je bilo potrebno nekoliko vekova da se katedrala završi. Posebno magično izgleda za vreme zime, mada ne možemo reći da bismo se usudile da krenemo u obilazak po vremenu kakvo je na slici, tako da svaka čast fotografu.

Katedrala Svetog Stefana u Beču

lonely-planet

Kombinacija romanike i gotike, ova katedrala je raznobojno remek delo koje zrači posebnom ličnošću i šarmom. Prošla je kroz mnogo turbulentnih istorijskih momenata, ali uprkos tome, njena jedinstvena, a opet klasična struktura nastavlja da privlači pažnju širom sveta.

Týnský chrám u Pragu

foto: Kartsen Harme
foto: Kartsen Harme

Gde bi drugo ova lepota bila nego u gradu stotinu tornjeva? Samo pogledajte tu simetriju! Prag je pun šarma koji sliči onom iz Diznijevih ostvarenja, pa je idealno mesto da zaokružite svoju turu gotičkih katedrala. Postoji rasprava o tome kako je nastala. Njeno poreklo datira još od oko 930. godine, ali istoričari veruju da je crkva današnjeg izgleda sagrađena 1344. i konačno završena 1929.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp