Search
Close this search box.

5 načina da svakodnevno probudite svoju kreativnost

Ponekad se dešava da u gomili svakodnevnih obaveza i rastrzanosti između posla i kuhinje zaista zaboravimo ko smo. Zato je iznimno važno da svakodnevno izdvojimo sat vremena, kako bismo se posvetili samo sebi, oslušnuli svoje misli i razvijali svoja interesovanja. Tih sat vremena dnevno pogodni su da se posvetimo svom hobiju, za kojim već dugo čeznemo, a za koji nikad nemamo vremena.

Hobi je neka vrsta naše strasti, prema određenoj disciplini, koja nije naš posao nego određena vrsta mogućnosti za ispoljavanje sopstvene kreativnosti. Tu strast obično stičemo još kao deca, spoznajući sebe, međutim, nije neobično da neka osoba nije pronašla i negovala svoj hobi.

Zato smo mi za vas istražili i izdvojili neke od najkreativnijih hobija, kojima biste mogli da zadovoljite sve potrebe kreativne strane vaše ličnosti, a istovremeno i da probudite svoja interesovanja i kvalitetno ispunite vreme, koje tokom dana morate izdvojiti za sebe.

Fotografija

U svetu kada je gotovo sve instagramično, mogli biste da počnete da se bavite fotografijom i fotkate detalje koji su vam sasvim slučajno zapali za oko, dok ste hodali ulicom, ili odmarali kod kuće, ili jednostavno kupili nove dekorativne detalje za dom, koji bi se savršeno uklopili u neku fotku.

Fotografija je sjajan nači za razvijanje kreativnosti, a ako ste u tome dobri i prepoznate svoju strast, uz malo truda i rada mogla bi da postane i vaš osnovni izvor prihoda, pa da svoj hobi pretvorite u posao i konačno radite ono što vas zaista ispunjava.

Crtanje

Ukoliko ste kao mali bili prava umetnička duša, probudite ponovo dete u sebi, kupite bojice i blok i počnite da crtate sve što vas je tokom dana inspirisalo. Ako pak niste crtač, a volite umetnost, počastite sebe bojankom za odrasle koja ima terapeutska svojstva, pobuđuje kreativnost, ali i oslobađa od stresa.

Joga

Meditacija, istezanje, fizička aktivnost i upoštanje, sve to svodi se samo na jedan hobi, kome pažnju možete posvetiti svakodnevno. Reč je naravno o jogi, koja bi iz korena mogla da promeni vaše svakodnevne navike, kao i zdravstveno stanje, jer nam je fizička aktivnost dragocena podjednako kao i duhovni mir.

Dokumentarni filmovi

Ukoliko ste veoma svestrana osoba koju gotovo sve zanima, potražite na youtube-u dokumentarne filmove o temi koja vas okupira, kako biste saznali nove činjenice i na taj način proširili svoja znanja. Dokumentarci retko kada traju preko sat vremena, pa su savršen hobi, koji se uklapa u vreme koje smo tokom dana uspeli da izdvojimo za sebe.

Čitanje

Verujemo da za čitanje, u kome neizmerno uživate, retko kada imate vremena. Ali sve će se promeniti na bolje onog trenutka kada čitanje shvatite kao hobi i izdvojite za njega barem sat svakodnevno, kako biste bar na kratko pobegli od realnosti i razbudili svoju imaginaciju. Odaberite roman koji na vas čeka već duže vreme i posvetite se svojoj strasti već danas, po povratku sa posla.

Vreme koje posvetite sebi i svojoj kreativnosti zaista će terapeutski uticati na vas, zato je veoma važno da ovo pređe u vašu naviku, kako biste svakodnevno bili ispunjeni i motivisani da što pre završite sve obaveze i posvetite se nečemu što zaista volite, jer kada na ovaj način okrepite sebe, bićete raspoloženi za druge i orni za rad tokom celog dana.

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp