Search
Close this search box.

5 razloga zašto je plivanje neophodno tokom cele godine

Plivanje nije sport koji je vezan isključivo za leto i tople dane. Plivanje možete i trebalo bi da ga praktikujete tokom cele godine. Mi ćemo vam danas pisati o svim blagodetima koje plivanje ima na naše telo i organizam.  

Kome se preporučuje?

Plivanje je jedan o retkih sportova i uopšte vidova rekreacije koju mogu praktikovati ljudi svih godina. Od male dece pa do starijih ljudi, u plivanju će svi uživati. Ono što je još važno napomenuti je to da vam za plivanje njee potrebna kondicija, niti posebne pripreme. Plivanje je moguće praktikovati i ukoliko niste u potpunosti zdravi, naravno uz konsultacije vašeg lekara. Plivanje 2 – 3 puta nedeljno će biti sasvim dovoljno za naše telo. 

Šta je u vodi toliko posebno? 

Voda zaista pruža pravi užitak i ne samo da ćete ojačati vaše mičiće nego ćete se osećeti relaksirano i opušteno nakon plivanja. Ljudsko telo u vodi postaje veoma lagano, čovek u vodi do vrata oseća svega 10% svoje težine. Zbog toga je boravak u vodi vrlo ugodan i opuštajući, a mi vam danas pišemo o 5 blagodeti vode i plivanja. 

Povećava gustinu kostiju i jača mišiće 

Plivanje je jedna od najboljih aerobnih aktivnosti koja aktivira skoro sve mišiće našeg tela – noge, ruke, leđa, stomak. U vodi nema naglih pokreta, mišići rade protiv otpora vode i time se jačaju, a zglobovi i ligamenti nisu pod opterećenjem. Upravo se zbog ovih razloga plivanje i sportovi u vodi preporučuju osobama koje su prekomerno gojazne, imaju neku povredu ili zdravstveni problem sa koštano mišićnim sistemom. 

Za žene u menopauzi plivanje može biti veoma korisno jer povećava gustinu kostiju.  

Otklanja stres  

Plivanje ima meditativan učinak sličan kao joga, naročito ako govorimo o sporijem plivanju. Dok plivate usmerite se na ritam disanja i lagane sinhronizovane pokrete. Ovakvo disanje i pokreti će smanjiti nivo kortizola, hormana stresa u vašem organizmu, a povećaće se lučenje endorfina hormona sreće.  

Sagoreva kalorije 

Plivanje je vrlo delotvorno u sagorevanju kalorija. Za pola sata plivanja sagorećete 200 kalorija, što je duplo više nego da ste šetali to isto vreme. Plivanje je izvrstan trening ukoliko želite izgubiti višak kilograma. Ako želite da podignete nivo energije i ubrzate metabolizam onda je plivanje pravi izbor za vas.  

Poboljšava rad srca i celog organizma 

Plivanje jača i naš najvažniji mišić, a to je srce. Istraživanja su pokazala da 30 minuta plivanja dnevno, čak 40% smanjuje rizik od srčanih oboljenja.  Takođe, plivanjem smanjujete rizik i od moždanog udara i dijabetesa tipa 2.  

Zahvaljujući vlažnosti vazduha,  plivanje ublažava astmu i povećava kapacitet pluća.

Čuva zdravlje beba i trudnica

Plivanje je idealan način rekreacije za trudnice jer nema opterećenja na zglobove i stomak. Takođe, u vodi nema prekomernog zagrevanja organizma koje nije preporučljivo trudnicama. Plivanjem se poboljšava cirkulacija i smanjuje se naticanje zglobova što je veoma važno u periodu trudnoće. 

Pronađite stil u plivanju koji vama najviše odgovara, svaki je poseban i delovaće intenzivnije na određene delove tela. Nikada ne ulazite naglo u hladnu vodu i nemojte plivati punog stomaka. Leti na moru, ostatkom godine u bazenu, zaronimo u čaraobni svet plivanja.

Posle plivanja vreme je da svoje telo napunite energijom. Kliknite ovde i saznajte kako!

Sandra Lejić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp