Search
Close this search box.

Uradite ovih 5 stvari pre nego što raskinete vezu

Neizbežno je da u svakoj vezi dođe do tačke kada se zapitamo: “Zašto ne može biti kao pre?” Kada loši periodi postanu brojniji od dobrih, sve je drugačije, ali niste sigurni šta se dogodilo i zašto. Ovo su trenuci kada morate da pauzirate i spoznate da li ste oboje spremni da nastavite.

Možda zvuči lakše da jednostavno dignemo ruke od svega i započnemo nešto novo sa nekim drugim, ali ponekad stvari ne moraju tako da se završe. Evo nekoliko stvari koje bi trebalo da uzmete u obzir pre nego što raskinete.

  1. Razgovarajte

Ovo izgleda tako očigledno i logično, a opet iznenađujuć broj ljudi nabija glavu u figurativni pesak onog trenutka kada se problemi pojave. Ne pretpostavljajte da će svi izazovi nestati ukoliko ih ignorišete dovoljno dugo – zapravo, desiće se suprotno. Ili će se taložiti dok ne eksplodirate, ili ćete se toliko distancirati da će raskid postati neizbežan. Pričajte i recite šta mislite da je problem. Priznajte sebi da su neke stvari drugačije i naglasite da se osećate pomalo izgubljeno.

  1. Shvatite da je promena zdrava

Pitale smo naše bake, koje su skoro pola veka u srećnim brakovima, da li im se čini da su im muževi isti kao kada su se upoznali. Od obe smo dobile izričito “ne”, ali i propratnu konstataciju da ni one nisu iste kao što su nekada bile.

Mislimo da kada se upustimo u vezu, očekujemo da druga osoba bude naš pandan svemu – emocijama, psihi i umu, što je… totalno nefer i nerealno. Svi se mi, kao pojedinci, menjamo tokom godina i ne postoji način da predvidimo kako će se naš partner razvijati tokom istog tog perioda. Kada se ne bismo menjali, životi bi nam bili jako dosadni.

  1. Setite se zašto ste se zaljubili

par

Mnogi se neće složiti sa nama, ali se ona “iskra” u vezi se malo smanji, do neke mere. I ne smatramo da je to negativno. Mislimo da je bitno shvatiti da monotonija stvarnog života može ugušiti plamen strasti ili povezanosti koja se pojavila na početku. Prava ljubav zahteva pažnju i negu i rad. Nije sve vilinska prašina i romantične večere i ljubljenje u zamagljenom kupatilu.

U pravoj ste vezi kada ste voljni da uložite napor da tu iskru održite živom. Kada prolazite kroz težak period setite se zašto ste se na samom početku zaljubili u svog partnera. Šta volite jedno kod drugog? Šta poštujete i cenite?

  1. Locirajte srž problema

Zapitajte se: koji je ovde pravi problem? Napravite korak unazad i sagledajte svoju vezu kao celinu i spoznajte da li su teškoće privremene ili signal da je nešto ozbiljnije na pomolu.

Sa čime se suočavate? Šta se dešavalo sa vama u poslednje vreme? Čime je vaša veza okružena – negativnim ili pozitivnim okolnostima i uticajima? Da li je nešto pod vašom kontrolom ili ne? Odgovor ćete možda tražiti malo duže, ali jednom kada ga nađete, imaćete bolju osnovu da prelomite da li ima nade da se stvari poboljšaju ili ne.

  1. Budite brutalno iskreni

Ovaj tip razmišljanja i komunikacije je, naravno, poprilično teško primeniti, a odgovori na ova pitanja nisu nešto što prihvatamo raširenih ruku. Budite surovo iskreni. Odolite iskušenju da govoritr ono: “on uvek“ ili “ja nikad” i obrnuto. Ne donosite ishitrene zaključke i ne pretpostavljajte šta misli. Vidite šta će se desiti kada se sve karte stave na sto.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp