Search
Close this search box.

5 stvari koje morate uraditi tokom jeseni!

Volite li jesen? Ukoliko je vaš odgovor potvrdan onda će vam naši saveti pomoći da je zavolite još više. Ukoliko niste do sada voleli jesen onda je pravo vreme da ga zavolite i počnete da uživate u njenoj lepoti. Danas smo za vas spremili nekoliko ideja kako da jesenje dane učinite zanimljivim i nezaboravnim.  

Provodite što više vremena u prirodi 

U jesen je priroda prelepa, zbog toga bi trebalo iskoristiti ovaj period godine. Temperature više nisu previsoke, ali još nisu ni zimske, tako da ćete se prijatno osećati u šetnjama prirodom. Istraživanja su pokazala da šetnja u parku ili šumi pomaže u borbi protiv stresa, kao i u poboljšanju sveopšteg mentalnog zdravlja. Znatno ublažava depresiju i smanjuje negativne efekte brzog i stresnog života. Stres neće nikada nestati, tako da je važno znati kako se boriti sa njim. Možete otići negde na jedan dan ili na vikend, zavisi koliko vam obaveze dozvoljavaju. Okruženi smo prelepim planinama, iskoristite ih i provedite vreme u prirodi sami ili u društvu, svakako će vam prijati. Prirodno okruženje je čovekovo prvobitno stanište i tu vezu ne smemo prekidati. 

Uvedite zdrave navike i rituale 

Odlučite da ove jeseni uvedete bar jedan zdrav ritual u vašu svakodnevicu. Vi odlučite sami šta će to biti. Naša odluka je bila vezana za period pre spavanja, a to je da promenimo staru lošu naviku nošenja laptopa ili telefona u krevet. Ove jesani zamenićemo ih šoljom umirujućeg čaja i dobrom knjigom.

Česta je pojava da ležemo i budimo se uz telefon, a to svakako ne prija našem organizmu. Pokušajte da se opustite pred spavanje, umirite vaš organizam i sigurno će snovi biti lepši i ugodniji. Naravno, ukoliko vi želite da uvedete neke nove zdrave navike koje će vam prijati, samo napred, jesen je idealno vreme za to.

Ako volite ljubavne romane, spremili smo za vas listu najlepših na svetu! Kliknite ovde i proverite naš izbor!

Oživite mamin ili bakin recept

Da li i vi kada pomislite na jesen prvo vam na pamet padne miris nekog ukusnog jela koje su spremale mama i baka. Možda je vreme da potražite od njih recept i same krenete u spremanje nekog gurmanluka. Potaž od bundeve, pita sa jabukama ili kesten pire, samo su neki od predloga. Ajvar, džem, prirodni sokovi – naučite da spremite nešto novo i pokupite trikove od iskusnijih. Osušite biljke, napravite same mešavinu za čaj koji ćete piti tokom cele godine i vi i vaši gosti. Osim ukusa u kojima ćete uživati, uživaćete i u vremenu provedenom sa dragim osobama. I mi ćemo svakako tokom jeseni sa vama deliti zanimljive recepte i ideje za ukusna jela.

Ukusne, lake i obroke koji se brzo spremaju pronađite ovde!

Budite kreativni i vredni

Jesen je period kada više vremena provodimo u kući, zbog toga ga iskoristite na kreativan način. Već smo vam pisali kako možete sami dekorisati vaš dom u jesen. Taj tekst pronađite ovde! Iskoristite sve što vam priroda nudi. Veliko spremanje kuće obično vezujemo za proleće, ali i jesen je idealno vreme da presložite plakare, odložite letnju garderobu i pripremite toplije stvari jer zima će brzo zakucati na vrata. Rešite se stvari koje više ne nosite, poklonite ih prijateljima ili ih donirajte u humanitarne svrhe. Oslobodite se stvari koje više ne koristite, verujte nam osećaćete se mnogo bolje.

Ukoliko planirate kupovinu, naš savet je da pazarite ono što će se idealno uklopiti uz vaš horoskopski znak! Kliknite ovde i saznajte šta vam zvezde poručuju!

Posetite neki festivala

Festivali i slične manifestacije nisu vezani samo za leto. Jesen je period kada se u Srbiji održavaju razni događaji, a oni mogu biti mesto odličnog provoda. Mesta koja imaju specifične proizvode prave dane posvećene samo njima, tako da ljudi mogu bolje da se upoznaju sa njihovim proizvodima. Kupusijada, kobasicijada, pasuljijada, dani posvećeni borovnicama, paprikama, grožđu, bundevi, vinu, medu, rakiji… Na vama je samo da izaberete šta vam se u bogatoj gastro – turističkoj ponudi najviše dopada. Vratićete se kući punog stomaka, toplog srca i sa osmehom na licu jer je taj spoj domaće hrane, pića i vašarskog duha odličan način da uživate u jeseni.

Ideja je mnogo, vaše je samo da iskoristite jesen i uživajte u svakom danu!

Ne zaboravite da je jesen vreme za promene. Klinite ovde i saznajte šta sve možete da promenite i unapredite u životu bez muke!

Sandra Lejić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp