Search
Close this search box.

5 zanimljivih činjenica o poljupcima, koje verovatno niste znali!

Šta je to poljubac? Ako nas pitate, boljubac je osnovna jedinica bliskosti, nežnosti, emotivne povezanosti i ljubavi, ono što je za jedan organizam ćelija, to je za ljubav poljubac. Toliko je različitih poljubaca, a svaki od njih nosi neko posebno značenje, duboko i istinsko, koje dira dušu!

Jedan od najintimnijih načina da nekome pokažete da vam je poseban i da u vašem životu zauzima važnu ulogu, svakako je da mu udelite poljubac i na taj način mu date do znanja da je voljen, jer od toga nema ničeg dragocenijeg.

Kaže u jednoj svojoj pesmi, Jovan Dučić, da je poljubac susret, najlepši na svetu. U slavu tog poljupca, mi danas pričamo o činjenicama, koje mnogi od vas nisu znali, a koje su vezane za istoriju poljupca.

Autentičnost francuskog poljupca

Za intiman i najstrastveniji poljubac dvoje kojih se vole, bio je upotrebljavan naziv maraichanage, koja vodi poreklo takođe iz Francuske. Tek nakon što su se posle Prvog Svetskog rata, američki i engleski vojnici vratili svojim ženama živi i zdravi, nakon služenja u Francuskoj, dočekao ih je sočan i strasan poljubac, koji od tada nosi ime Francuski.

Najduži poljubac na svetu

Zaljubljeni par sa Tajlanda postavio je svetski rekord u dužini poljupca. Ljubili su se tačno 58 sati 35 minuta i 58 sekundi, čime su oborili predhodni Ginisov rekord 2013. Njihov rekord u dužini trajanja poljupca i dalje je neoboren! 🙂

Najduži poljubac na filmskom platnu

Najduži filmski poljubac traje svega 3 minuta i 24 sekunde, a snimljen je 2010. kao scena u filmu Elena Undone i to između dve devojke.

Fobija od poljupca

Čini se kako smo danas postali društvo koje neguje fobiju čak i od disanja, pa tako naravno postoji i strah od poljupca. Sam strah naziva se Philemafobia, a u korenu reči poseduje reč Philema, koja znači ljubiti. Strah se uglavnom zasniva na ideji poljupca kao mogućnosti razmene mikroba i bakterija iz usne duplje.

Menstrualni ciklus utiče na doživljaj poljupca

Tokom menstrualnog ciklusa hormoni u ženskom organizmu bujaju, strasti se bude i neretko se menja i tehnika ljubljenja, ali i percepcija poljupca, kada su žene u pitanju. Tokom ciklusa one intenzivnije i emotivnije reaguju na ovu vrstu razmene strasti.

Istraživanja su pokazala da i muškarci drugačije percipiraju poljubac, kada je njihova devojka u ciklusu, jer nivo hormona menja biološki sastav telesnih tečnosti žene, pa je partner drugačije oseća i doživljava.

Hteli smo da sa vama podelimo par zanimljivih činjenica o poljupcima, koje do sada možda niste znali i da vas inspirišemo da voljenu osobu poljubite svaki dan, jer zaista je to najlepši i najjednostavniji način da nekom pokažete da vam je stalo.

Autor: T.P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp